Zobacz inne przepisy
Przepis na: Napoleonki
Składniki( bułka tarta ,cukier ,cukier puder ,jajka ,jajka ,masło ,masło ,mąka ,mąka ,mleko ,olej ,sól ,śmietana ):
- Ciasto półfrancuskie: kostka masła
- dwie i pół szklanki mąki
- 2 żółtka
- pół szklanki śmietany
- szczypta soli
krem: 4 jajka - szklanka cukru
- szklanka mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- łyżeczka esencji waniliowej
do posypania: cukier puder - duża blacha i pergamin do jej wyłożenia albo duża tortownica i odrobina
- oleju do jej posmarowania
- tarta bułka do posypania
Przepis:

Krem: Zmiksuj jajka z cukrem, mąką i połową szklanki mleka. Pozostałe mleko doprowadź do wrzenia i cały czas mieszając, by nie potworzyły się grudki, połącz z jajeczną mieszaniną (jeśli grudki i tak się zrobią, nie przejmuj się, tylko całość zmiksuj). Krem gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Wtedy dodaj masło, wymieszaj, zdejmij z ognia. Ostudzony krem ułóż równomiernie na upieczonym placku, po czym przykryj drugim. Wierzch posyp cukrem pudrem lub posmaruj lukrem (czyli cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną wody).
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Napoleonki bez pieczenia
Robię z https://slodkiblog.pl/kremowka-vel-napoleonka-bardzo-latwe-ciasto-bez-pieczenia-z-pysznym-kremem/ herbatnikami -- slodkiblog.pl - Blog z przepisami na ciasta, ciasteczka, torty i pieczywo.
-
Re: Napoleonki-Marii88
Napoleonka bez pieczenia. Znalazłam stary przepis. 5 paczek herbatników 1 kubek masła roslinnego 3 torebki cukru waniliowego 1 szklanka maki 3/4 szkl. cukru 4 zółtka, 1 litr mleka cukier puder do posypania 3 szkl.mleka wlac do ronla, dodać masło i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu
-
Re: A może by tak wątek kulinarny XIII
Napoleonki (w liczbie pojedynczej napoleonek lub napoleonka) jako ciastka składające się z trzech części jakiegoś ciasta, przekładane kremem, konfiturą zostały odnotowane na początku XX wieku w Słowniku języka polskiego (tzw. słownik warszawski) pod red. J. Karłowicza, A. Kryńskiego i W
-
Re: A może by tak wątek kulinarny XIII
Według niektórych źródeł, w Warszawie określenie ?napoleonka? przyjęło się od przedwojennej cukierni o tej samej nazwie. ?Napoleonka? należała do Feliksa Gołaszewskiego, mieściła się przy ul. Świętokrzyskiej 26 i była zwrócona frontem do placu Napoleona. Sprzedawane w ?Napoleonce? ciastka przejęły
-
Re: Mała Ciekawostko :]
Ja pamiętam sernik, sękacz i kremówkę (a właściwie napoleonkę) - wszystkie lubię;)
-
Re: Jak się za siebie wziąć?
spokojnie, jak stary znajdzie sobie inną, to od razu się wylaszczysz żeby mu pokazać a na razie zjedz napoleonkę, dobrze ci zrobi na humor
-
Napoleonek i napoleon
. Napoleon w stosunku do sznujacych prawo i nawet nie napoleonek w stosunku do tłuszczy.
-
Re: Mała Ciekawostko :]
mala_ciekawostka napisał(a): > Ja pamiętam sernik, sękacz i kremówkę (a właściwie napoleonkę) - wszystkie lubi > ę;) Mistrzowski zestaw! :]