Przepis na: Napoleonki
Zgłoś błąd
- Ciasto półfrancuskie: kostka masła
- dwie i pół szklanki mąki
- 2 żółtka
- pół szklanki śmietany
- szczypta soli
krem: 4 jajka
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- łyżeczka esencji waniliowej
do posypania: cukier puder
- duża blacha i pergamin do jej wyłożenia albo duża tortownica i odrobina
- oleju do jej posmarowania
- tarta bułka do posypania
Przepis:
Ciasto: Posiekaj masło z mąką. Gdy otrzymasz coś w rodzaju kruszonki, dodaj żółtka, śmietanę, sól i zagnieć szybko ciasto. Włóż je do lodówki na pół godziny (może być dłużej). Nagrzej piekarnik do 220 st. C. Wyłóż blachę pergaminem. Podziel ciasto na dwie równe części, po czym je rozwałkuj na dwa cienkie placki. Ułóż jeden placek na blasze tak, by wystawał nad nim kawałek pergaminu. Po upieczeniu, trzymając ten pergamin, delikatnie wyjmij z blachy pierwszy placek. Trzeba ogromnie uważać, bo ciasto jest bardzo delikatne i łatwo może się połamać. Jeśli używasz tortownicy, upieczony krążek po prostu ostrożnie zsuń na duży talerz. Upiecz tak samo drugi placek.
Krem: Zmiksuj jajka z cukrem, mąką i połową szklanki mleka. Pozostałe mleko doprowadź do wrzenia i cały czas mieszając, by nie potworzyły się grudki, połącz z jajeczną mieszaniną (jeśli grudki i tak się zrobią, nie przejmuj się, tylko całość zmiksuj). Krem gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Wtedy dodaj masło, wymieszaj, zdejmij z ognia. Ostudzony krem ułóż równomiernie na upieczonym placku, po czym przykryj drugim. Wierzch posyp cukrem pudrem lub posmaruj lukrem (czyli cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną wody).