Przepis na: Napoleonki

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta ,cukier ,cukier puder ,jajka ,jajka ,masło ,masło ,mąka ,mąka ,mleko ,olej ,sól ,śmietana ):

  • Ciasto półfrancuskie: kostka masła
  • dwie i pół szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • pół szklanki śmietany
  • szczypta soli
    krem: 4 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka esencji waniliowej
    do posypania: cukier puder
  • duża blacha i pergamin do jej wyłożenia albo duża tortownica i odrobina
  • oleju do jej posmarowania
  • tarta bułka do posypania

Przepis:

Napoleonki
Ciasto: Posiekaj masło z mąką. Gdy otrzymasz coś w rodzaju kruszonki, dodaj żółtka, śmietanę, sól i zagnieć szybko ciasto. Włóż je do lodówki na pół godziny (może być dłużej). Nagrzej piekarnik do 220 st. C. Wyłóż blachę pergaminem. Podziel ciasto na dwie równe części, po czym je rozwałkuj na dwa cienkie placki. Ułóż jeden placek na blasze tak, by wystawał nad nim kawałek pergaminu. Po upieczeniu, trzymając ten pergamin, delikatnie wyjmij z blachy pierwszy placek. Trzeba ogromnie uważać, bo ciasto jest bardzo delikatne i łatwo może się połamać. Jeśli używasz tortownicy, upieczony krążek po prostu ostrożnie zsuń na duży talerz. Upiecz tak samo drugi placek.
Krem: Zmiksuj jajka z cukrem, mąką i połową szklanki mleka. Pozostałe mleko doprowadź do wrzenia i cały czas mieszając, by nie potworzyły się grudki, połącz z jajeczną mieszaniną (jeśli grudki i tak się zrobią, nie przejmuj się, tylko całość zmiksuj). Krem gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Wtedy dodaj masło, wymieszaj, zdejmij z ognia. Ostudzony krem ułóż równomiernie na upieczonym placku, po czym przykryj drugim. Wierzch posyp cukrem pudrem lub posmaruj lukrem (czyli cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną wody).

Napoleonki - Zdjęcia

Napoleonki - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Ciacha z czasow liceum

    WZetka, kremowki, eklery, napoleonki

  • Re: Tłusty czwartek

    Na koniec kilka słów o kremówce, czy jak kto woli po warszawsku ? napoleonce (choć we Wrocławiu sprzedaje się i ?napoleonki? i ?kremówki? jako różne produkty - te pierwsze z kremem śmietanowym, te drugie z waniliowo-budyniowym). Ten słodki wypiek, który przywędrował do Polski z Francji, jest

  • Re: co was gryzie

    Napoleonki kiedys wyjadalem od srodka. Teraz najpierw zrywam dach i go wcinam.

  • Re: OT - Pytanie do forumowych PiS-iątek.

    Nie ma czegoś takiego jak "kremówka". Nie bądźmy małopolskimi obrońcami pedofili. Wszędzie poza Małopolską mówi się "napoleonka", albo odróżnia się napoleonki od kremówek (w dolnośląskim kremówka ma masę waniliowo-budyniową, a napoleonka śmietankową; w łódzkim jest odwrotnie - napoleonka jest

  • Re: Pojechałem do Wadowic...

    qqbek napisał: > Ty mi powiedz lepiej, że jakaś cukiernia w tych Papieżowicach sprzedaje już w k > ońcu przyzwoite napoleonki, a nie tylko te obleśne kremówki ;) > Nie wiem, nie jadam ani kremówek ani napoleonek, nie wiem nawet czym się różnią. Ale jest tam faktycznie na

  • Re: Ciacha z czasow liceum

    Same here. Myslalam, ze to bedzie watek o W-Zetkach, bajaderkach, napoleonkach, Ptysiach, eklerkach no i of course szkolno-sklepikowych drozdzowkach z serem. A tu o facetach :O Such disappointment :P Cheers. -- "There is a crack in everything, that's how the light gets in" Leonard Cohen

  • Re: Napoleonki bez pieczenia

    Robię z https://slodkiblog.pl/kremowka-vel-napoleonka-bardzo-latwe-ciasto-bez-pieczenia-z-pysznym-kremem/ herbatnikami -- slodkiblog.pl - Blog z przepisami na ciasta, ciasteczka, torty i pieczywo.

  • Re: Ciasta bez pieczenia - pytanie techniczne

    nie tnie przy krojeniu, jak ta aluminiowa. Ja tak robię napoleonkę.

Zobacz inne przepisy