Przepis na: Napoleonki

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta ,cukier ,cukier puder ,jajka ,jajka ,masło ,masło ,mąka ,mąka ,mleko ,olej ,sól ,śmietana ):

  • Ciasto półfrancuskie: kostka masła
  • dwie i pół szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • pół szklanki śmietany
  • szczypta soli
    krem: 4 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka esencji waniliowej
    do posypania: cukier puder
  • duża blacha i pergamin do jej wyłożenia albo duża tortownica i odrobina
  • oleju do jej posmarowania
  • tarta bułka do posypania

Przepis:

Napoleonki
Ciasto: Posiekaj masło z mąką. Gdy otrzymasz coś w rodzaju kruszonki, dodaj żółtka, śmietanę, sól i zagnieć szybko ciasto. Włóż je do lodówki na pół godziny (może być dłużej). Nagrzej piekarnik do 220 st. C. Wyłóż blachę pergaminem. Podziel ciasto na dwie równe części, po czym je rozwałkuj na dwa cienkie placki. Ułóż jeden placek na blasze tak, by wystawał nad nim kawałek pergaminu. Po upieczeniu, trzymając ten pergamin, delikatnie wyjmij z blachy pierwszy placek. Trzeba ogromnie uważać, bo ciasto jest bardzo delikatne i łatwo może się połamać. Jeśli używasz tortownicy, upieczony krążek po prostu ostrożnie zsuń na duży talerz. Upiecz tak samo drugi placek.
Krem: Zmiksuj jajka z cukrem, mąką i połową szklanki mleka. Pozostałe mleko doprowadź do wrzenia i cały czas mieszając, by nie potworzyły się grudki, połącz z jajeczną mieszaniną (jeśli grudki i tak się zrobią, nie przejmuj się, tylko całość zmiksuj). Krem gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Wtedy dodaj masło, wymieszaj, zdejmij z ognia. Ostudzony krem ułóż równomiernie na upieczonym placku, po czym przykryj drugim. Wierzch posyp cukrem pudrem lub posmaruj lukrem (czyli cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną wody).

Napoleonki - Zdjęcia

Napoleonki - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: A może by tak wątek kulinarny XIII

    Napoleonki (w liczbie pojedynczej napoleonek lub napoleonka) jako ciastka składające się z trzech części jakiegoś ciasta, przekładane kremem, konfiturą zostały odnotowane na początku XX wieku w Słowniku języka polskiego (tzw. słownik warszawski) pod red. J. Karłowicza, A. Kryńskiego i W

  • Re: Mała Ciekawostko :]

    Ja pamiętam sernik, sękacz i kremówkę (a właściwie napoleonkę) - wszystkie lubię;)

  • Re: A może by tak wątek kulinarny XIII

    Według niektórych źródeł, w Warszawie określenie ?napoleonka? przyjęło się od przedwojennej cukierni o tej samej nazwie. ?Napoleonka? należała do Feliksa Gołaszewskiego, mieściła się przy ul. Świętokrzyskiej 26 i była zwrócona frontem do placu Napoleona. Sprzedawane w ?Napoleonce? ciastka przejęły

  • Re: Mała Ciekawostko :]

    mala_ciekawostka napisał(a): > Ja pamiętam sernik, sękacz i kremówkę (a właściwie napoleonkę) - wszystkie lubi > ę;) Mistrzowski zestaw! :]

  • Re: A może by tak wątek kulinarny XIII

    W Wielkopolsce dla obu rodzajów ciastka przyjęło się określenie ?napoleonka?

  • Re: Napoleonki bez pieczenia

    Robię z https://slodkiblog.pl/kremowka-vel-napoleonka-bardzo-latwe-ciasto-bez-pieczenia-z-pysznym-kremem/ herbatnikami -- slodkiblog.pl - Blog z przepisami na ciasta, ciasteczka, torty i pieczywo.

  • Re: Napoleonki-Marii88

    Napoleonka bez pieczenia. Znalazłam stary przepis. 5 paczek herbatników 1 kubek masła roslinnego 3 torebki cukru waniliowego 1 szklanka maki 3/4 szkl. cukru 4 zółtka, 1 litr mleka cukier puder do posypania 3 szkl.mleka wlac do ronla, dodać masło i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu

  • Re: Wywalili tego psychologa ze "Ślubu..."

    No, taka napoleonka z czasów komuny z różowym kremem który nawet nie leżał koło śmietany (to chyba ta sama substancja co w tzw. ciepłych lodach). To było tak słodkie że gardło swędziało. No to ten pan podobny jest :D

Zobacz inne przepisy