Przepis na: Naleśniki z sosem mornay

Zgłoś błąd

Składniki( masło , masło , mąka , mleko , mozzarella , olej , pieprz , sól , żółty ser ):

  • płatki usmażone z podstawowego ciasta naleśnikowego (2 szklanki mleka)
  • sos mornay (czyli beszamel z żółtym serem): 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól i pieprz
  • 5 dag utartego sera mozzarella
  • małe grudki masła do posypania
  • odrobina oleju do natłuszczenia naczynia żaroodpornego

Przepis:

Naleśniki z sosem mornay
Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Rozpuść w rondelku masło i wsyp mąkę. Dolej zimne mleko i zagotuj, mieszając, by nie potworzyły się grudki. Gdy sos się zagęści, wsyp połowę żółtego sera, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Każdy płatek polej łyżką sosu i zawiń. Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp resztą mozzarelli i grudkami masła. Zapiekaj przez kilka minut w piekarniku.

Zobacz inne przepisy