Zobacz inne przepisy
Przepis na: Naleśniki z sosem mornay
Składniki( masło ,masło ,mąka ,mleko ,mozzarella ,olej ,pieprz ,sól ,żółty ser ):
- płatki usmażone z podstawowego ciasta naleśnikowego (2 szklanki mleka)
- sos mornay (czyli beszamel z żółtym serem): 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- sól i pieprz
- 5 dag utartego sera mozzarella
- małe grudki masła do posypania
- odrobina oleju do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
Przepis:

Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Rozpuść w rondelku masło i wsyp mąkę. Dolej zimne mleko i zagotuj, mieszając, by nie potworzyły się grudki. Gdy sos się zagęści, wsyp połowę żółtego sera, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Każdy płatek polej łyżką sosu i zawiń. Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp resztą mozzarelli i grudkami masła. Zapiekaj przez kilka minut w piekarniku.