Przepis na: Naleśniki z serem
Zgłoś błąd
- Ciasto: 2 jajka
- szklanka mleka
- szklanka wody
- półtorej szklanki mąki
- łyżka oleju (niekoniecznie
- ale zapobiega przywieraniu ciasta do patelni)
- szczypta soli
Nadzienie: 40 dag twarogu lub białego tłustego sera
- 2 żółtka
- cukier i esencja waniliowa do smaku
- olej do smażenia
Przepis:
Wymieszaj dokładnie (najlepiej mikserem) wszystkie składniki ciasta. Jeśli oddzielisz białka od żółtek i ubijesz z nich pianę, którą dodasz do ciasta tuż przed smażeniem, naleśniki będą pulchniejsze. Patelnię lekko natłuść, mocno rozgrzej i skręć gaz. Naleśniki smaż po jednym, nalewając ciasto cienką warstwą. Gdy się zetnie, przewróć krążek łopatką i dosmaż. Żółtka do nadzienia utrzyj z cukrem, dodaj ser, zapach, dobrze wymieszaj. Smaruj każdy krążek nadzieniem, składaj w ?chusteczkę? i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawaj z cukrem pudrem i śmietaną.