Przepis na: Naleśniki z mięsem
Zgłoś błąd
- płatki usmażone z podstawowego ciasta naleśnikowego (szklanka mleka
- szklanka wody
- bądź 2 szklanki wody)
- ok. 30 dag gotowanego albo pieczonego
- a potem zmielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego
- czerstwa bułeczka
- cebula drobno posiekana
- sól i ewentualnie pieprz
- 1-2 łyżeczki ulubionej przyprawy (np. tymianku
- ziół prowansalskich) lub łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- olej do smażenia
Przepis:
Bułkę namocz w wodzie lub mleku i odciśnij. Cebulę zeszklij na oleju. Mięso wraz z bułką dokładnie rozetrzyj na gładką masę (można przepuścić bułkę wraz z mięsem przez maszynkę), po czym wymieszaj z cebulą. Dopraw do smaku solą i przyprawami. Możesz jeszcze dodać do tej masy żółtko. Otrzymanym farszem smaruj (nie za grubo) naleśnikowe płatki. Zwijaj je w ruloniki. Obsmaż ruloniki na patelni, na średnim ogniu. Jeśli masz ochotę i cierpliwość, możesz naleśniki przed smażeniem panierować w jajku i tartej bułce. Tuż przed podaniem polej je keczupem. Takie ruloniki możesz też, zamiast smażyć, zapiec w sosie, np. pomidorowym, beszamelu czy mornay.