Przepis na: Naleśniki z kremem waniliowym

Zgłoś błąd

Składniki( banany , brzoskwinie , cukier , cukier waniliowy , esencja waniliowa , groszek , jabłka , jajka , mąka ziemniaczana , mleko , woda ):

  • usmażone z angielskiego ciasta naleśnikowego
  • miękkie owoce (banany
  • gruszki
  • brzoskwinie
  • jabłka)
  • surowe lub lekko podgotowane w małej ilości wody i osączone
  • pokrojone w plasterki
    krem waniliowy: 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej (lub zwykłej)
  • 4 żółtka (lub 2 jajka)
  • 4-6 łyżek cukru
  • cukier waniliowy lub esencja waniliowa

Przepis:

Naleśniki z kremem waniliowym
Mąkę wraz z zapachem waniliowym rozprowadź zimnym mlekiem (pół szklanki) i dolej do pozostałego mleka, gotującego się na małym ogniu w rondelku. Doprowadź całość do wrzenia, cały czas mieszając, by nie potworzyły się grudki. (gdyby mimo wszystko się zrobiły, nie przejmuj się, tylko krem na końcu zmiksuj). Żółtka utrzyj z cukrem i wlej do nich powoli, stale ubijając, wrzące mleko z mąką. Podgrzewaj jeszcze chwilę na małym ogniu, mieszając, aż się zagęści. Nie dopuść do wrzenia. Na naleśnikowym płatku ułóż plasterki owoców, polej je ciepłym kremem, po czym złóż płatek na czworo. Uwaga: Niemowlęciu powyżej piątego miesiąca można podać same owoce i krem waniliowy, przyrządzony na mleku modyfikowanym z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Owoce trzeba dokładnie rozgnieść widelcem.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy