Przepis na: Naleśniki z kremem waniliowym
Zgłoś błąd
- usmażone z angielskiego ciasta naleśnikowego
- miękkie owoce (banany
- gruszki
- brzoskwinie
- jabłka)
- surowe lub lekko podgotowane w małej ilości wody i osączone
- pokrojone w plasterki
krem waniliowy: 2 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej (lub zwykłej)
- 4 żółtka (lub 2 jajka)
- 4-6 łyżek cukru
- cukier waniliowy lub esencja waniliowa
Przepis:
Mąkę wraz z zapachem waniliowym rozprowadź zimnym mlekiem (pół szklanki) i dolej do pozostałego mleka, gotującego się na małym ogniu w rondelku. Doprowadź całość do wrzenia, cały czas mieszając, by nie potworzyły się grudki. (gdyby mimo wszystko się zrobiły, nie przejmuj się, tylko krem na końcu zmiksuj). Żółtka utrzyj z cukrem i wlej do nich powoli, stale ubijając, wrzące mleko z mąką. Podgrzewaj jeszcze chwilę na małym ogniu, mieszając, aż się zagęści. Nie dopuść do wrzenia. Na naleśnikowym płatku ułóż plasterki owoców, polej je ciepłym kremem, po czym złóż płatek na czworo. Uwaga: Niemowlęciu powyżej piątego miesiąca można podać same owoce i krem waniliowy, przyrządzony na mleku modyfikowanym z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Owoce trzeba dokładnie rozgnieść widelcem.