Przepis na: Naleśniki z farszem twarogowym

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , esencja waniliowa , gałka muszkatałowa , jajka , jajka , jajka , jajka , mąka , mleko , olej , olej , pieprz , sól , szpinak , twaróg , twaróg , woda ):

  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • jajko
  • łyżka oleju
  • szklanka mąki
  • olej do smażenia
    farsz na słono: 20 dag twarogu
  • jajko
  • 1/2 szklanki lekko obgotowanego
  • odciśniętego
  • posiekanego świeżego szpinaku lub tyle samo mrożonego
  • podgrzanego na patelni i odparowanego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
    farsz twarogowy na słodko: 40 dag twarogu bez grudek
  • 2 żółtka lub całe jajko
  • cukier do smaku
  • łyżeczka esencji waniliowej lub skórka otarta ze sparzonej cytryny

Przepis:

Naleśniki z farszem twarogowym
Wymieszaj dokładnie (najłatwiej mikserem ręcznym) wszystkie składniki ciasta. Patelnię rozgrzej, lekko natłuść, zmniejsz ogień. Nalewaj ciasto cienką warstwą (najlepiej chochlą), a kiedy się zetnie i zacznie odstawać od brzegów patelni, przewróć łopatką naleśnik na drugą stronę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki nadzienia. Jeśli robisz farsz ze szpinakiem, naleśniki smaruj cienko (możesz dodatkowo posypać rozsmarowany farsz tartym żółtym serem) i zwijaj w rulony. Nadzieniem słodkim smaruj placki raczej grubo i składaj je w ?chusteczkę?. Naleśniki smaż z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu