Przepis na: Naleśniki biszkoptowe z truskawkami

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , cukier , jajka , jogurt , mąka , mleko , olej , serek homogenizowany , śmietana , śmietana , śmietana , woda ):

  • ciasto: szklanka mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka (może być wymieszane z wodą - najlepiej gazowaną)
  • łyżka cukru
  • olej do smażenia
    nadzienie: 3 szklanki (ok. 1/2 kg) oczyszczonych truskawek
  • ok. 30 dag serka homogenizowanego: waniliowego lub naturalnego (niekoniecznie)
  • cukier
  • na wierzch: jogurt
  • śmietana
  • śmietanka lub bita śmietana

Przepis:

Naleśniki biszkoptowe z truskawkami
Żółtka oddziel od białek i wymieszaj je dokładnie (najlepiej mikserem) z pozostałymi składnikami. Białka ubij na sztywno z łyżką cukru (wsyp ją dopiero pod koniec) i delikatnie połącz z naleśnikową masą. Naleśniki smaż z obu stron na rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej olejem. Duże truskawki pokrój na mniejsze kawałeczki, małe zostaw w całości. Nakładaj nadzienie na środek każdego naleśnika. Możesz przedtem posmarować płatek posłodzonym serkiem. Nadzienie z serkiem będzie się lepiej trzymało. Naleśniki zwijaj w ruloniki albo składaj w koperty (jeśli nie używasz serka, będzie ci trudniej). Na talerzu polej np. jogurtem, a gdyby były mało słodkie - posyp cukrem pudrem lub zwykłym cukrem. Uwaga! Jeśli nie ubijesz osobno piany, tylko wszystkie składniki ciasta zmiksujesz razem, naleśniki też będą smaczne, tyle że mniej pulchne. Zamiast truskawek użyć możesz innych owoców jagodowych (poziomek, malin, jeżyn, czarnych jagód).

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy