Zobacz inne przepisy
Przepis na: Najprostsza tarta owocowa
Składniki( bakalie ,brzoskwinie ,cukier puder ,gruszki ,jabłka ,jeżyny ,morele ,poziomki ,śmietana ,truskawki ,wiśnie ):
- upieczony blat kruchego ciasta z podwyższonym brzegiem
- 2 szklanki drobnych (lub rozdrobnionych) miękkich owoców - malin
- jeżyn
- poziomek
- truskawek
- drylowanych wiśni
- brzoskwini
- moreli
- obranych
- pozbawionych gniazd nasiennych i podgotowanych lekko gruszek
- jabłek
- 1 szklanka śmietanki kremówki (najlepiej 36-proc.)
- cukier puder w ilości zależnej od owoców i tego
- czy ciasto jest słodkie
Przepis:

Przygotuj owoce. Jeśli brzoskwinie, gruszki czy jabłka są twarde (nie dają się ukroić widelcem), lekko podgotuj je w minimalnej ilości porządnie osłodzonej wody, a następnie, gdy dadzą się nakłuć, wyjmij i osącz. Śmietankę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Bitą śmietanę wymieszaj delikatnie z owocami i wyłóż na upieczony blat. Dla większej atrakcyjności deseru możesz spód przed wyłożeniem bitej śmietany posmarować pasującym do owoców dżemem. Deser dobrze jest przed podaniem schłodzić w lodówce albo nawet potrzymać przez 1-2 godziny w zamrażarce (wtedy trzeba go z niej wyjąć około pół godziny przed podaniem).
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: A może zamiast ciasta jakiegoś ptaka?
:D Jak chcesz coś upiec, to na pierwszy raz proponuję tzw. pleśniaka albo najprostszą tartę owocową z mascarpone, jaką znam (nawet nie trzeba mieć formy do tarty, zwykłą blaszkę okrągłą wyklejasz ciachem i włala) :) Tarta