Przepis na: Najprostsza tarta owocowa

Zgłoś błąd

Składniki( bakalie , brzoskwinie , cukier puder , gruszki , jabłka , jeżyny , morele , poziomki , śmietana , truskawki , wiśnie ):

  • upieczony blat kruchego ciasta z podwyższonym brzegiem
  • 2 szklanki drobnych (lub rozdrobnionych) miękkich owoców - malin
  • jeżyn
  • poziomek
  • truskawek
  • drylowanych wiśni
  • brzoskwini
  • moreli
  • obranych
  • pozbawionych gniazd nasiennych i podgotowanych lekko gruszek
  • jabłek
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (najlepiej 36-proc.)
  • cukier puder w ilości zależnej od owoców i tego
  • czy ciasto jest słodkie

Przepis:

Najprostsza tarta owocowa
Przygotuj owoce. Jeśli brzoskwinie, gruszki czy jabłka są twarde (nie dają się ukroić widelcem), lekko podgotuj je w minimalnej ilości porządnie osłodzonej wody, a następnie, gdy dadzą się nakłuć, wyjmij i osącz. Śmietankę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Bitą śmietanę wymieszaj delikatnie z owocami i wyłóż na upieczony blat. Dla większej atrakcyjności deseru możesz spód przed wyłożeniem bitej śmietany posmarować pasującym do owoców dżemem. Deser dobrze jest przed podaniem schłodzić w lodówce albo nawet potrzymać przez 1-2 godziny w zamrażarce (wtedy trzeba go z niej wyjąć około pół godziny przed podaniem).

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: A może zamiast ciasta jakiegoś ptaka?

    :D Jak chcesz coś upiec, to na pierwszy raz proponuję tzw. pleśniaka albo najprostszą tartę owocową z mascarpone, jaką znam (nawet nie trzeba mieć formy do tarty, zwykłą blaszkę okrągłą wyklejasz ciachem i włala) :) Tarta

Zobacz inne przepisy