Przepis na: Nadziewany kabaczek
Zgłoś błąd
- nieduży kabaczek
- pół szklanki ryżu
- jajko na twardo
- drobno posiekane
- jajko surowe rozbełtane
- 2 drobno posiekane cebule
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- olej
sos: łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- kilka łyżek pasty pomidorowej
- sól
- pieprz i cukier
- 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 190 st. C. Ugotuj ryż i wymieszaj go z jajkami. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i połącz z ryżem. Dopraw solą i pieprzem. Kabaczek obierz, przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki wraz z luźnym miąższem. Wydrążone połówki wypełnij nadzieniem, włóż do żaroodpornego naczynia (przedtem wysmaruj je olejem), na wierzchu połóż masło, wlej kilka łyżek wody. Zapiekaj w piekarniku 20-25 min. Zrób sos: w rondelku rozpuść masło, wymieszaj z mąką i rozprowadź wodą lub wywarem z warzyw (starczy pół szklanki). Zagotuj i połącz z pastą pomidorową. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotowym sosem polej kabaczek na parę minut przed wyjęciem z piekarnika. Posyp zapiekankę zieloną pietruszką. Podawaj z ziemniakami. Uwaga: można zrezygnować z sosu i zamiast tego położyć na kabaczku nieco więcej masła (w grudkach), posypać z wierzchu tartą bułką i startym serem.