Przepis na: Musaka (potrawa bałkańska)

Zgłoś błąd

Składniki( bakłażan ,bułka tarta ,cebula ,jajka ,jajka ,koncentrat pomidorowy ,masło ,mąka ,mleko ,natka pietruszki ,olej ,pieprz ,pieprz ,pomidory ,sól ,sól ,wieprzowina ,wołowina ,żółty ser ):

  • 3 bakłażany
  • 3 pomidory obrane ze skórki (lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego)
  • 2 cebule drobno posiekane
  • pół pęczka drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • ćwierć kilograma mielonej wołowiny lub chudej wieprzowiny
  • pół szklanki bułki tartej
  • kilka łyżek startego żółtego sera (niekoniecznie)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • sos (beszamel):
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • półtorej szklanki mleka
  • jajko lub żółtko (niekoniecznie)
  • sól i pieprz.

Przepis:

Musaka (potrawa bałkańska)
Nagrzej piekarnik do 190°C i wysmaruj olejem żaroodporne naczynie. Umyte bakłażany obierz cieniutko ze skórki (dorosłym niekoniecznie), pokrój w dość grube plastry, posól, ułóż na talerzu i zostaw na kilka minut, żeby puściły sok. Plastry osusz higroskopijnym papierem, usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju i przełóż do innego naczynia.
Mięso przesmaż z cebulą, dodaj natkę, rozdrobnione pomidory lub koncentrat, sól i pieprz. Wymieszaj i trzymaj przez chwilę na małym ogniu. Dosyp bułkę tartą i wymieszaj.
Przygotuj sos: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę, starannie wymieszaj i, wciąż mieszając, by nie zrobiły się grudki, dolewaj powoli mleko. Zagotuj, odstaw z ognia, dopraw solą i pieprzem. (Sos po ostygnięciu można wymieszać z rozmąconym jajkiem lub żółtkiem). W żaroodpornym naczyniu ułóż warstwami plastry bakłażanów i masę mięsną. Polej sosem.
Możesz też posypać bułką tartą, startym żółtym serem i grudkami masła. Zapiekaj ok. 40 min (z wierzchu powinna się utworzyć złocista skorupka).

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu