Przepis na: Musaka (potrawa bałkańska)
Zgłoś błąd
- 3 bakłażany
- 3 pomidory obrane ze skórki (lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego)
- 2 cebule drobno posiekane
- pół pęczka drobno posiekanej zielonej pietruszki
- ćwierć kilograma mielonej wołowiny lub chudej wieprzowiny
- pół szklanki bułki tartej
- kilka łyżek startego żółtego sera (niekoniecznie)
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- sos (beszamel):
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- półtorej szklanki mleka
- jajko lub żółtko (niekoniecznie)
- sól i pieprz.
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 190°C i wysmaruj olejem żaroodporne naczynie. Umyte bakłażany obierz cieniutko ze skórki (dorosłym niekoniecznie), pokrój w dość grube plastry, posól, ułóż na talerzu i zostaw na kilka minut, żeby puściły sok. Plastry osusz higroskopijnym papierem, usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju i przełóż do innego naczynia.
Mięso przesmaż z cebulą, dodaj natkę, rozdrobnione pomidory lub koncentrat, sól i pieprz. Wymieszaj i trzymaj przez chwilę na małym ogniu. Dosyp bułkę tartą i wymieszaj.
Przygotuj sos: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę, starannie wymieszaj i, wciąż mieszając, by nie zrobiły się grudki, dolewaj powoli mleko. Zagotuj, odstaw z ognia, dopraw solą i pieprzem. (Sos po ostygnięciu można wymieszać z rozmąconym jajkiem lub żółtkiem). W żaroodpornym naczyniu ułóż warstwami plastry bakłażanów i masę mięsną. Polej sosem.
Możesz też posypać bułką tartą, startym żółtym serem i grudkami masła. Zapiekaj ok. 40 min (z wierzchu powinna się utworzyć złocista skorupka).