Przepis na: Mus z kaszy manny
Zgłoś błąd
- pół szklanki kaszy manny
- 3 szklanki mleka (lub soku czy wody)
- sól
- pół szklanki cukru
- szklanka przecieru owocowego (z owoców surowych lub mrożonych)
- esencja zapachowa lub sok i skórka otarta ze sparzonej wrzątkiem cytryny
- do przybrania:
- owoce surowe
- mrożone lub z kompotu albo syrop owocowy czy konfitura
Przepis:
Zalej mannę szklanką zimnego mleka, wymieszaj i zostaw, by napęczniała. Resztę mleka zagotuj ze szczyptą soli. Powoli wlewaj do niego mleko z manną i gotuj na małym ogniu, mieszając, by nie utworzyły się grudki. Pod koniec gotowania dodaj cukier. Kaszę zdejmij z ognia, dodaj zapach i przecier owocowy. Ubij trzepaczką lub mikserem.
Gdy kasza stanie się puszysta, przełóż ją do salaterki lub miseczek.
Leguminę po ostygnięciu przybierz owocami albo polej konfiturą czy syropem.