Przepis na: Minestrone - w³oska zupa jarzynowa

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( bulion ,cebula ,groszek ,kapusta ,koncentrat pomidorowy ,makaron ,marchewka ,natka pietruszki ,oliwa ,por ,seler ,seler naciowy ,woda ,ziemniaki ):

  • æwiartka ma³ej cebulki
  • marchewka
  • kawa³eczek selera (lub pó³ ³ody¿ki selera naciowego)
  • piêæ centymetrów bia³ej czê¶ci pora
  • 2.5 dag kapusty w³oskiej
  • pól litra bulionu (lub wywar z samych warzyw albo woda)
  • ma³y kartofel
  • ³y¿ka delikatnego zielonego groszku
  • nieco posiekanej natki pietruszki
  • p³aska ³y¿eczka koncentratu pomidorowego
  • 1.5 dag drobnego makaronu (niekoniecznie)
  • ³y¿eczka oliwy

Przepis:

Minestrone - w³oska zupa jarzynowa
Oczyszczone warzywa drobno kroimy. Rozgrzewamy oliwê i wrzucamy na minutê sam± cebulkê. Dodajemy marchewkê, seler i por, dolewamy odrobinê wody. Po dwóch minutach dok³adamy kapustê, a po dalszych czterech zalewamy warzywa bulionem, wrzucamy groszek, kartofel, a wreszcie koncentrat pomidorowy i gotujemy pod przykryciem jeszcze jakie¶ 20 -25 min (pod koniec dodajemy natkê pietruszki).
Warzywa bêd± miêkkie, ale mniej zêbatym maluchom mo¿emy je rozgnie¶æ widelcem. Je¶li zupa ma byæ z makaronem, to trzeba go wsypaæ na 10 minut przed koñcem gotowania.

Zobacz inne przepisy