Przepis na: Minestrone - włoska zupa jarzynowa

Zgłoś błąd

Składniki( bulion , cebula , groszek , kapusta , koncentrat pomidorowy , makaron , marchewka , natka pietruszki , oliwa , por , seler , seler naciowy , woda , ziemniaki ):

  • ćwiartka małej cebulki
  • marchewka
  • kawałeczek selera (lub pół łodyżki selera naciowego)
  • pięć centymetrów białej części pora
  • 2.5 dag kapusty włoskiej
  • pól litra bulionu (lub wywar z samych warzyw albo woda)
  • mały kartofel
  • łyżka delikatnego zielonego groszku
  • nieco posiekanej natki pietruszki
  • płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1.5 dag drobnego makaronu (niekoniecznie)
  • łyżeczka oliwy

Przepis:

Minestrone - włoska zupa jarzynowa
Oczyszczone warzywa drobno kroimy. Rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na minutę samą cebulkę. Dodajemy marchewkę, seler i por, dolewamy odrobinę wody. Po dwóch minutach dokładamy kapustę, a po dalszych czterech zalewamy warzywa bulionem, wrzucamy groszek, kartofel, a wreszcie koncentrat pomidorowy i gotujemy pod przykryciem jeszcze jakieś 20 -25 min (pod koniec dodajemy natkę pietruszki).
Warzywa będą miękkie, ale mniej zębatym maluchom możemy je rozgnieść widelcem. Jeśli zupa ma być z makaronem, to trzeba go wsypać na 10 minut przed końcem gotowania.