Przepis na: Minestrone - w³oska zupa jarzynowa
Zg³o¶ b³±d
- æwiartka ma³ej cebulki
- marchewka
- kawa³eczek selera (lub pó³ ³ody¿ki selera naciowego)
- piêæ centymetrów bia³ej czê¶ci pora
- 2.5 dag kapusty w³oskiej
- pól litra bulionu (lub wywar z samych warzyw albo woda)
- ma³y kartofel
- ³y¿ka delikatnego zielonego groszku
- nieco posiekanej natki pietruszki
- p³aska ³y¿eczka koncentratu pomidorowego
- 1.5 dag drobnego makaronu (niekoniecznie)
- ³y¿eczka oliwy
Przepis:
Oczyszczone warzywa drobno kroimy. Rozgrzewamy oliwê i wrzucamy na minutê sam± cebulkê. Dodajemy marchewkê, seler i por, dolewamy odrobinê wody. Po dwóch minutach dok³adamy kapustê, a po dalszych czterech zalewamy warzywa bulionem, wrzucamy groszek, kartofel, a wreszcie koncentrat pomidorowy i gotujemy pod przykryciem jeszcze jakie¶ 20 -25 min (pod koniec dodajemy natkê pietruszki).
Warzywa bêd± miêkkie, ale mniej zêbatym maluchom mo¿emy je rozgnie¶æ widelcem. Je¶li zupa ma byæ z makaronem, to trzeba go wsypaæ na 10 minut przed koñcem gotowania.