Przepis na: Mazurek z powidłami i pomadą

Zgłoś błąd

Składniki( esencja waniliowa , pomarańcze , powidła , powidła , powidła śliwkowe , śmietana ):

  • słoik kwaskowatych gęstych powideł (śliwkowych morelowych jabłkowych) - możesz też użyć smażonej skórki pomarańczowej zmielonej na gładką masę
  • szklanka słodkiej śmietanki (30-36 proc. tłuszczu)
  • kilka kropli esencji zapachowej (migdałowej pomarańczowej cytrynowej)

Przepis:

Mazurek z powidłami i pomadą
Spód posmaruj powidłami na grubość około 5 mm. Śmietanę gotuj z cukrem na małym ogniu, często mieszając (przez 10-12 minut od zagotowania). Dodaj esencję zapachową. Odstaw z ognia, nieco przestudź. Gęstniejącą masę wylej na posmarowany spód.
Do pomady możesz domieszać posiekane lub zmielone migdały albo 2 łyżki kakao utarte z minimalną ilością wody. Jeśli chcesz mieć różową polewę, dodaj odrobinę koncentratu buraczanego.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy