Zobacz inne przepisy
Przepis na: Mazurek z powidłami i pomadą
Składniki( esencja waniliowa ,pomarańcze ,powidła ,powidła ,powidła śliwkowe ,śmietana ):
- słoik kwaskowatych gęstych powideł (śliwkowych morelowych jabłkowych) - możesz też użyć smażonej skórki pomarańczowej zmielonej na gładką masę
- szklanka słodkiej śmietanki (30-36 proc. tłuszczu)
- kilka kropli esencji zapachowej (migdałowej pomarańczowej cytrynowej)
Przepis:

Spód posmaruj powidłami na grubość około 5 mm. Śmietanę gotuj z cukrem na małym ogniu, często mieszając (przez 10-12 minut od zagotowania). Dodaj esencję zapachową. Odstaw z ognia, nieco przestudź. Gęstniejącą masę wylej na posmarowany spód.
Do pomady możesz domieszać posiekane lub zmielone migdały albo 2 łyżki kakao utarte z minimalną ilością wody. Jeśli chcesz mieć różową polewę, dodaj odrobinę koncentratu buraczanego.
Do pomady możesz domieszać posiekane lub zmielone migdały albo 2 łyżki kakao utarte z minimalną ilością wody. Jeśli chcesz mieć różową polewę, dodaj odrobinę koncentratu buraczanego.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Mazurek z powidłami i pomadą
Ile cukru dodajemy? szklanka ok?