Przepis na: Mazurek trójwarstwowy

Zgłoś błąd

Składniki( cukier puder , cukier puder , esencja waniliowa , kakao , kasza manna , konfitura , masło , mleko , orzechy włoskie , powidła , sól , woda ):

  • słoik gęstych powideł lub konfitur
    masa:
  • szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • szczypta soli
    polewa:
  • 3 łyżki kakao
  • szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  • 2/3 kostki masła

Przepis:

Mazurek trójwarstwowy
Kaszę rozmieszaj w małej ilości zimnego mleka, resztę zagotuj. Do gotującego mleka wlej kaszę i gotuj na małym ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje. Po ostudzeniu wymieszaj z pozostałymi składnikami. Ma powstać gładka, puszysta masa. Spód posmaruj powidłami, na nich rozsmaruj masę orzechową.
Przygotuj polewę. Kakao wymieszaj w rondelku z cukrem pudrem i wodą. Zagotuj, dodaj masło i podgrzewaj, mieszając, aż masa będzie gładka i lśniąca. Gorącą polewą oblej mazurek.
Bardzo smaczny jest mazurek tylko z dwóch warstw. U nas w domu ulubioną kombinacją jest konfitura z płatków róży i polewa czekoladowa.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Mazurek trójwarstwowy

    A jak zrobić spód,bo tego nie ma w przepisie?

  • Re: Mazurek trójwarstwowy

    Wydaje mi sie ze spod taki jak w tradycyjnym mazurku, wszak to mazurek tyle tylko ze z trzema warstwami:)) -- PINEZKA ciekawość pożądana

  • Re: Mazurek trójwarstwowy

    No, wlasnie, Pani Grazyno, przepis wydaje sie byc smakowity, tylko jak zrobic spod?

  • Mazurek trójwarstwowy

    Przepis ciekawy ale jest tylko na masę i polewę niestety nie ma przepisu na spód? Bardzo proszę o jego podanie! Dziękuję

  • Re: Mazurek trójwarstwowy

    W przepisie brakuje spodu czy tez smarujemy powidlami spod naczynia? Prosze o uzupelnienie.Dziekuje

  • Przepis na Mazurek

    Znalazłam kilka w necie, ale wiadomo jak to jest, lepiej mieć coś pewnego poleconego. Na pewno nie chcę dodawać tyle cukru, max. połowę. Powiedzcie, czy te przepisy mają sens: ---------------------------- Mazurek trójwarstwowy Składniki: - słoik gęstych powideł lub konfitur masa