Zobacz inne przepisy
Przepis na: Mazurek kajmakowy (proporcje na dwa mazurki)
Składniki( cukier ,esencja waniliowa ,masło ,mleko ,wanilia ):
- 2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 5-10 dag masła
- 1/2 laski wanilii lub esencja waniliowa
Przepis:

Zagotuj mleko z cukrem i laseczką wanilii w dużym płaskim rondlu. Często mieszając, gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i stanie się beżowa. Kropla wylana na talerzyk powinna szybko zastygnąć. Odstaw rondel z ognia, wyjmij wygotowaną wanilię. Gdy masa przestygnie, dodaj masło i dobrze utrzyj. Do masy kajmakowej możesz dorzucić zmielone lub posiekane orzechy włoskie albo 4 łyżki kakao roztarte z odrobiną wody.
Uwaga! Mazurek kajmakowy ozdabiaj póki masa jest ciepła (później zastygnie i będzie to znacznie trudniejsze).
Uwaga! Mazurek kajmakowy ozdabiaj póki masa jest ciepła (później zastygnie i będzie to znacznie trudniejsze).