Przepis na: Mazurek kajmakowy (proporcje na dwa mazurki)

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , esencja waniliowa , masło , mleko , wanilia ):

  • 2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 5-10 dag masła
  • 1/2 laski wanilii lub esencja waniliowa

Przepis:

Mazurek kajmakowy (proporcje na dwa mazurki)
Zagotuj mleko z cukrem i laseczką wanilii w dużym płaskim rondlu. Często mieszając, gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i stanie się beżowa. Kropla wylana na talerzyk powinna szybko zastygnąć. Odstaw rondel z ognia, wyjmij wygotowaną wanilię. Gdy masa przestygnie, dodaj masło i dobrze utrzyj. Do masy kajmakowej możesz dorzucić zmielone lub posiekane orzechy włoskie albo 4 łyżki kakao roztarte z odrobiną wody.
Uwaga! Mazurek kajmakowy ozdabiaj póki masa jest ciepła (później zastygnie i będzie to znacznie trudniejsze).