Przepis na: Mazurek daktylowy

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,daktyle ,esencja waniliowa ,masło ,orzechy włoskie ):

  • szklanka posiekanych daktyli
  • 1/2 kostki masła
  • szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich

Przepis:

Mazurek daktylowy
Masło i cukier włóż do rondelka i ogrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia. Dodaj daktyle i esencję waniliową. Podgrzewaj jeszcze 10 minut, stale mieszając, aż masa stanie się jednolita. Dorzuć orzechy, ponownie zamieszaj i wylej na ciasto.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Mazurki pieczecie?

    Ale do mazurka można zużyć, co masz pod ręką. Polecam Moje wypieki mazurek daktylowy, bo przepis na masę daktylową jest uniwersalny, można użyć różnych suszonych owoców. Na MW jest mnóstwo przepisów i na inne mazurki. -- "najlatwiej patrzec przez etykietki, ktore rozdano, swiat jest wtedy taki

  • Re: świąteczne ciasto bez wyrzutów sumienia

    Serio na słodziku to dietetyczne? Bo moim zdaniem raczej trujące. Możesz zrobić mazurka daktylowego - kruche ciasto bez cukru, a daktyle są wystarczająco słodkie, żeby to zagłuszyły.

  • Re: A może wątek kulinarny VII

    MAZUREK DAKTYLOWY Funt zwyczajnych daktyli pokrajać bardzo cienko, 12 łutów słodkich migdałów oparzonych, utłuc na masę, ćwierć funta pudru. Wszystko wywiercić bardo starannie, dodawszy na końcu pianę z dwuch białek, potem cienko rozsmarować na opłatki i postawić do piecyka dla obeschnięcia

  • Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

    MAZUREK DAKTYLOWY Funt zwyczajnych daktyli pokrajać bardzo cienko, 12 łutów słodkich migdałów oparzonych, utłuc na masę, ćwierć funta pudru. Wszystko wywiercić bardo starannie, dodawszy na końcu pianę z dwuch białek, potem cienko rozsmarować na opłatki i postawić do piecyka dla obeschnięcia

  • Re: Jej wysokość truskawka

    MAZUREK DAKTYLOWY Funt zwyczajnych daktyli pokrajać bardzo cienko, 12 łutów słodkich migdałów oparzonych, utłuc na masę, ćwierć funta pudru. Wszystko wywiercić bardo starannie, dodawszy na końcu pianę z dwuch białek, potem cienko rozsmarować na opłatki i postawić do piecyka dla obeschnięcia

  • Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

    MAZUREK DAKTYLOWY Funt zwyczajnych daktyli pokrajać bardzo cienko, 12 łutów słodkich migdałów oparzonych, utłuc na masę, ćwierć funta pudru. Wszystko wywiercić bardo starannie, dodawszy na końcu pianę z dwuch białek, potem cienko rozsmarować na opłatki i postawić do piecyka dla obeschnięcia

  • Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

    MAZUREK DAKTYLOWY Funt zwyczajnych daktyli pokrajać bardzo cienko, 12 łutów słodkich migdałów oparzonych, utłuc na masę, ćwierć funta pudru. Wszystko wywiercić bardo starannie, dodawszy na końcu pianę z dwuch białek, potem cienko rozsmarować na opłatki i postawić do piecyka dla obeschnięcia

  • Mazurek daktylowy

    tu chyba czegos brakuje...