Zobacz inne przepisy
Przepis na: Mazurek daktylowy
Składniki( cukier ,daktyle ,esencja waniliowa ,masło ,orzechy włoskie ):
- szklanka posiekanych daktyli
- 1/2 kostki masła
- szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
Przepis:

Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Jakie ciacha robicie na święta?
W moim rodzinnym domu też nigdy nie pieczono mazurków. Raz kiedyś mama kupiła na spróbowanie i był okropny - słodki i twardy. Ale z 10 lat temu upiekłam mazurek daktylowy z moich wypieków, tylko zamiast daktyli wykorzystałam suszone śliwki. Mazurek był bardzo smaczny ?. Nie za słodki, kruchy
-
Re: Mazurki pieczecie?
Ale do mazurka można zużyć, co masz pod ręką. Polecam Moje wypieki mazurek daktylowy, bo przepis na masę daktylową jest uniwersalny, można użyć różnych suszonych owoców. Na MW jest mnóstwo przepisów i na inne mazurki. -- "najlatwiej patrzec przez etykietki, ktore rozdano, swiat jest wtedy taki
-
Re: świąteczne ciasto bez wyrzutów sumienia
Serio na słodziku to dietetyczne? Bo moim zdaniem raczej trujące. Możesz zrobić mazurka daktylowego - kruche ciasto bez cukru, a daktyle są wystarczająco słodkie, żeby to zagłuszyły.
-
Re: A może wątek kulinarny VII
MAZUREK DAKTYLOWY Funt zwyczajnych daktyli pokrajać bardzo cienko, 12 łutów słodkich migdałów oparzonych, utłuc na masę, ćwierć funta pudru. Wszystko wywiercić bardo starannie, dodawszy na końcu pianę z dwuch białek, potem cienko rozsmarować na opłatki i postawić do piecyka dla obeschnięcia
-
Re: Pączki, faworki i inne pierdołki
MAZUREK DAKTYLOWY Funt zwyczajnych daktyli pokrajać bardzo cienko, 12 łutów słodkich migdałów oparzonych, utłuc na masę, ćwierć funta pudru. Wszystko wywiercić bardo starannie, dodawszy na końcu pianę z dwuch białek, potem cienko rozsmarować na opłatki i postawić do piecyka dla obeschnięcia
-
Re: Jej wysokość truskawka
MAZUREK DAKTYLOWY Funt zwyczajnych daktyli pokrajać bardzo cienko, 12 łutów słodkich migdałów oparzonych, utłuc na masę, ćwierć funta pudru. Wszystko wywiercić bardo starannie, dodawszy na końcu pianę z dwuch białek, potem cienko rozsmarować na opłatki i postawić do piecyka dla obeschnięcia
-
Re: Świąteczne przepisy kulinarne II
MAZUREK DAKTYLOWY Funt zwyczajnych daktyli pokrajać bardzo cienko, 12 łutów słodkich migdałów oparzonych, utłuc na masę, ćwierć funta pudru. Wszystko wywiercić bardo starannie, dodawszy na końcu pianę z dwuch białek, potem cienko rozsmarować na opłatki i postawić do piecyka dla obeschnięcia
-
Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z
MAZUREK DAKTYLOWY Funt zwyczajnych daktyli pokrajać bardzo cienko, 12 łutów słodkich migdałów oparzonych, utłuc na masę, ćwierć funta pudru. Wszystko wywiercić bardo starannie, dodawszy na końcu pianę z dwuch białek, potem cienko rozsmarować na opłatki i postawić do piecyka dla obeschnięcia