Przepis na: Mazurek daktylowy

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , daktyle , esencja waniliowa , masło , orzechy włoskie ):

  • szklanka posiekanych daktyli
  • 1/2 kostki masła
  • szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich

Przepis:

Mazurek daktylowy
Masło i cukier włóż do rondelka i ogrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia. Dodaj daktyle i esencję waniliową. Podgrzewaj jeszcze 10 minut, stale mieszając, aż masa stanie się jednolita. Dorzuć orzechy, ponownie zamieszaj i wylej na ciasto.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: świąteczne ciasto bez wyrzutów sumienia

    Serio na słodziku to dietetyczne? Bo moim zdaniem raczej trujące. Możesz zrobić mazurka daktylowego - kruche ciasto bez cukru, a daktyle są wystarczająco słodkie, żeby to zagłuszyły.

  • Re: A może wątek kulinarny VII

    MAZUREK DAKTYLOWY Funt zwyczajnych daktyli pokrajać bardzo cienko, 12 łutów słodkich migdałów oparzonych, utłuc na masę, ćwierć funta pudru. Wszystko wywiercić bardo starannie, dodawszy na końcu pianę z dwuch białek, potem cienko rozsmarować na opłatki i postawić do piecyka dla obeschnięcia

  • Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

    MAZUREK DAKTYLOWY Funt zwyczajnych daktyli pokrajać bardzo cienko, 12 łutów słodkich migdałów oparzonych, utłuc na masę, ćwierć funta pudru. Wszystko wywiercić bardo starannie, dodawszy na końcu pianę z dwuch białek, potem cienko rozsmarować na opłatki i postawić do piecyka dla obeschnięcia

  • Re: Jej wysokość truskawka

    MAZUREK DAKTYLOWY Funt zwyczajnych daktyli pokrajać bardzo cienko, 12 łutów słodkich migdałów oparzonych, utłuc na masę, ćwierć funta pudru. Wszystko wywiercić bardo starannie, dodawszy na końcu pianę z dwuch białek, potem cienko rozsmarować na opłatki i postawić do piecyka dla obeschnięcia

  • Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

    MAZUREK DAKTYLOWY Funt zwyczajnych daktyli pokrajać bardzo cienko, 12 łutów słodkich migdałów oparzonych, utłuc na masę, ćwierć funta pudru. Wszystko wywiercić bardo starannie, dodawszy na końcu pianę z dwuch białek, potem cienko rozsmarować na opłatki i postawić do piecyka dla obeschnięcia

  • Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

    MAZUREK DAKTYLOWY Funt zwyczajnych daktyli pokrajać bardzo cienko, 12 łutów słodkich migdałów oparzonych, utłuc na masę, ćwierć funta pudru. Wszystko wywiercić bardo starannie, dodawszy na końcu pianę z dwuch białek, potem cienko rozsmarować na opłatki i postawić do piecyka dla obeschnięcia

  • Re: A może wątek kulinarny VI

    MAZUREK DAKTYLOWY 15 dag mąki pszennej, 15 dag razowej, 5 dag cukru pudru, 20 dag masła, jajko, żółtko, łyżka śmietany 18%, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, Na masę: 800 ml soku z jabłek, 40 dag suszonych daktyli, 1/2 galaretki pomarańczowej, bakalie do dekoracji Mąki przesiej, dodaj

  • Re: Świąteczne przepisy kulinarne

    MAZUREK DAKTYLOWY 15 dag mąki pszennej, 15 dag razowej, 5 dag cukru pudru, 20 dag masła, jajko, żółtko, łyżka śmietany 18%, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, Na masę: 800 ml soku z jabłek, 40 dag suszonych daktyli, 1/2 galaretki pomarańczowej, bakalie do dekoracji Mąki przesiej, dodaj