Przepis na: Mazurek cytrynowy III

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , cukier puder , cytryna , cytryna , jajka , masło , masło , mąka , proszek do pieczenia , sok pomarańczowy ):

  • masa:
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta ze sparzonej cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    glazura:
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżka miękkiego masła

Przepis:

Mazurek cytrynowy III
Jajka ubij z cukrem na pulchną masę. Domieszaj sok i skórkę z cytryny oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylej masę na kruchy, podpieczony spód (skróć czas jego pieczenia do 10 minut i po wyjęciu z piecyka zostaw na blaszce). Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Wstaw mazurek i piecz około 10 minut. W misce (lepiej - w makutrze) utrzyj wszystkie składniki glazury na jednolitą masę. Posmaruj nią ostudzony mazurek.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy