Przepis na: Mazurek bakaliowy (bezglutenowy)

Zgłoś błąd

Składniki( bakalie , cukier puder , cukier puder , cytryna , cytryna , jajka , mąka ziemniaczana , śmietana ):

  • masa: 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki rozdrobnionych bakalii
    lukier: szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Przepis:

Mazurek bakaliowy (bezglutenowy)
Żółtka utrzyj z połową cukru pudru, dodaj śmietanę, mąkę i sok z cytryny. Wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodając na końcu resztę cukru pudru. Masę żółtkową połącz delikatnie z pianą, domieszaj bakalie. Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Formę wyłóż pergaminem. Mazurek wyłóż na blachę. Piecz ok. 20 minut. Przygotuj lukier. Ucieraj cukier puder z sokiem z cytryny oraz jedną lub dwiema łyżkami wody, aż uzyska konsystencję gęstej śmietany. Posmaruj mazurek.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Mazurek bakaliowy (bezglutenowy)

    Dlaczego wiekszosc przespisow jest bez zamieszczonych zdjec. Przeciez to najwazniejsza rzecz i kazdy chce zobaczyc jak ma to wygladc.Jak zawsze nie mozna tego do konca dopracowac. Szkoda.