Przepis na: Maślane bułeczki (bez glutenu)

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , drożdże , jajka , jajka przepiórcze , masło , mąka bezglutenowa , sól , śmietana ):

  • 50 dkg mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
  • 4 dkg drożdży
  • szklanka śmietanki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostki masła
  • 3 żółtka albo 3 przepiórcze jajeczka
  • sól

Przepis:

Maślane bułeczki (bez glutenu)
Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i odstaw, aż zaczną rosnąć. Masło rozpuść w rondelku i odstaw, żeby przestygło. Żółtka albo jajeczka utrzyj z cukrem i dodaj do nich masło, śmietankę, drożdże i mąkę. Zagnieć ciasto. Uformuj bułeczki (ręce posmaruj tłuszczem). Odstaw na 10-15 min w ciepłym miejscu, aż zaczną rosnąć. Piecz w 200°C ok. 15-20 min (na złoty kolor).

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Maślane bułeczki (bez glutenu)

    POLECAM! Bułeczki wyszły przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Nadaja się do przekrojenia i posmarowania np. nutellą czy dżemem.