Zobacz inne przepisy
Przepis na: Masa pomarańczowa
Składniki( cukier ,cytryna ,imbir ,pomarańcze ):
- 6-8 pomarańczy
- 2 cytryny
- półtorej szklanki cukru
- 2 cm korzenia imbiru
Przepis:

Skórki bez albedo (tego białego pod spodem) pokroić w cieniutkie paseczki, dodać do masy, smażyć, aż będą miękkie.
Sprawdzić, czy kropla szybko tężeje na talerzu. Jeśli tak, to masa jest gotowa. Usunąć imbir.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Wielkanoc
MAZUREK Z MASĄ POMARAŃCZOWĄ Kruche ciasto do tych mazurków przygotowywa się sposobem podanym pod Nr. 10, po wyjęciu ich z pieca polewają się póki jeszcze gorące masą po marańczową, wykonaną sposobem następującym: Jedną pomarańczę i 1 cytrynę surową utrzeć na tar ce na miskę niepolewaną
-
Re: A może wątek kulinarny XII
MAZUREK Z MASĄ POMARAŃCZOWĄ Kruche ciasto do tych mazurków przygotowywa się sposobem podanym pod Nr. 10, po wyjęciu ich z pieca polewają się póki jeszcze gorące masą po marańczową, wykonaną sposobem następującym: Jedną pomarańczę i 1 cytrynę surową utrzeć na tar ce na miskę niepolewaną
-
Re: Przepisy kuchni staropolskiej II
MAZUREK Z MASĄ POMARAŃCZOWĄ Kruche ciasto do tych mazurków przygotowywa się sposobem podanym pod Nr. 10, po wyjęciu ich z pieca polewają się póki jeszcze gorące masą po marańczową, wykonaną sposobem następującym: Jedną pomarańczę i 1 cytrynę surową utrzeć na tar ce na miskę niepolewaną
-
Re: Wielkanoc
, pokrajać, odrzucić pestki i ucie rać na donicy, dodając 400 gr. cukru tłuczonego z głowy. Ucierać pół godziny, poczem włożyć masę w ogniotrwałą rynkę kamienną i pod grzewać na ogniu, ciągle mięszając, dopóki masa nie zgęstnieje. Tak przygotowaną masę pomarańczową wylać na krąg z ciasta i postawić w
-
Re: Przepisy kuchni staropolskiej II
, pokrajać, odrzucić pestki i ucie rać na donicy, dodając 400 gr. cukru tłuczonego z głowy. Ucierać pół godziny, poczem włożyć masę w ogniotrwałą rynkę kamienną i pod grzewać na ogniu, ciągle mięszając, dopóki masa nie zgęstnieje. Tak przygotowaną masę pomarańczową wylać na krąg z ciasta i postawić w
-
Re: A może wątek kulinarny XII
, pokrajać, odrzucić pestki i ucie rać na donicy, dodając 400 gr. cukru tłuczonego z głowy. Ucierać pół godziny, poczem włożyć masę w ogniotrwałą rynkę kamienną i pod grzewać na ogniu, ciągle mięszając, dopóki masa nie zgęstnieje. Tak przygotowaną masę pomarańczową wylać na krąg z ciasta i postawić w
-
Re: Wielkanoc
MAZURKI Z MASĄ POMARAŃCZOWĄ Zarobić ciasto kruche zwykłym sposobem, zrobić cienki mazurek i upiec w niezbyt gorącym piecu. Dwie pomarańcze i dwie cytryny obrać ze skórek, utrzeć na tarce, odrzucając pestki, wsypać 80 deka miałkiego cukru i ucierać z pomarańczami przez godzinę. Zaraz po wyjęciu
-
Re: Świąteczne przepisy kulinarme III
MAZURKI Z MASĄ POMARAŃCZOWĄ Zarobić ciasto kruche zwykłym sposobem, zrobić cienki mazurek i upiec w niezbyt gorącym piecu. Dwie pomarańcze i dwie cytryny obrać ze skórek, utrzeć na tarce, odrzucając pestki, wsypać 80 deka miałkiego cukru i ucierać z pomarańczami przez godzinę. Zaraz po wyjęciu