Przepis na: Masa pomarańczowa

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , cytryna , imbir , pomarańcze ):

  • 6-8 pomarańczy
  • 2 cytryny
  • półtorej szklanki cukru
  • 2 cm korzenia imbiru

Przepis:

Masa pomarańczowa
Pomarańcze i cytryny obrać ze skórki i grubo posiekać. Z cukru i pół szklanki wody ugotować gęsty syrop. Dodać owoce i imbir, smażyć, aż masa będzie jednolita.
Skórki bez albedo (tego białego pod spodem) pokroić w cieniutkie paseczki, dodać do masy, smażyć, aż będą miękkie.
Sprawdzić, czy kropla szybko tężeje na talerzu. Jeśli tak, to masa jest gotowa. Usunąć imbir.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: A może wątek kulinarny VII

    masło utrzyj na jednolitą masę. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą. Brytfannę posmaruj olejem, włóż mięso, zrumień, podlej bulionem. Piecz 70 minut w temperaturze 180 C. Po 30 minutach posmaruj masą pomarańczową. Pozostałe pomarańcze obierz. Jedną podziel na cząstki, z dwóch wyciśnij sok. Skórki pokrój w

  • Re: Jej wysokość truskawka i spółka

    osobno śmietanę i białka z cukrem pudrem na sztywno. Ostrożnie mieszamy z masą pomarańczową. Napełniamy wydrążone pomarańcze musem. Wkładamy na 1/2 godziny do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA

  • Re: A może wątek kulinarny V

    osobno śmietanę i białka z cukrem pudrem na sztywno. Ostrożnie mieszamy z masą pomarańczową. Napełniamy wydrążone pomarańcze musem. Wkładamy na 1/2 godziny do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA

  • Re: Ciasto: twaróg, gruszki, czekolada

    Mazurek pomarańczowy KRUCHE CIASTO 25 dag mąki pszennej 7 dag cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 15 dag schłodzonego masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany MASA POMARAŃCZOWA 2 pomarańcze 1/2 cytryny 5 dag suszonych moreli 4 dag

  • Re: A może wątek kulinarny IV

    startej skórki i masło utrzyj na jednolitą masę. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą. Brytfannę posmaruj olejem, włóż mięso, zrumień, podlej bulionem. Piecz 70 minut w temp. 180°C. Po 30 minutach posmaruj masą pomarańczową. Pozostałe pomarańcze obierz. Jedną podziel na cząstki, z dwóch wyciśnij sok. Skórki

  • Re: Świąteczne przepisy kulinarne

    startej skórki i masło utrzyj na jednolitą masę. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą. Brytfannę posmaruj olejem, włóż mięso, zrumień, podlej bulionem. Piecz 70 minut w temp. 180°C. Po 30 minutach posmaruj masą pomarańczową. Pozostałe pomarańcze obierz. Jedną podziel na cząstki, z dwóch wyciśnij sok. Skórki

  • Re: Wielkanoc

    mazurek z masą pomarańczową też pewnie się zrobi :). -- Zbiór http://www.mentis.pl/312883-wielkanoc?p=5367 potraw wielkanocnych

  • Re: Wielkanocne wypieki

    Moja masa wygląda tak: Składniki na masę pomarańczową: • 4 pomarańcze (średniej wielkości) • 1 cytryna • 30 dag cukru (cukier regulujemy wg kwaśności pomarańczy) Pomarańcze i cytrynę umyć bardzo dokładnie szczoteczką. Otrzeć z nich skórkę na drobnej tarce nie ścierając