Przepis na: Masa pomarańczowa

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,cytryna ,imbir ,pomarańcze ):

  • 6-8 pomarańczy
  • 2 cytryny
  • półtorej szklanki cukru
  • 2 cm korzenia imbiru

Przepis:

Masa pomarańczowa
Pomarańcze i cytryny obrać ze skórki i grubo posiekać. Z cukru i pół szklanki wody ugotować gęsty syrop. Dodać owoce i imbir, smażyć, aż masa będzie jednolita.
Skórki bez albedo (tego białego pod spodem) pokroić w cieniutkie paseczki, dodać do masy, smażyć, aż będą miękkie.
Sprawdzić, czy kropla szybko tężeje na talerzu. Jeśli tak, to masa jest gotowa. Usunąć imbir.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Wielkanoc

    MAZURKI Z MASĄ POMARAŃCZOWĄ Zarobić ciasto kruche zwykłym sposobem, zrobić cienki mazurek i upiec w niezbyt gorącym piecu. Dwie pomarańcze i dwie cytryny obrać ze skórek, utrzeć na tarce, odrzucając pestki, wsypać 80 deka miałkiego cukru i ucierać z pomarańczami przez godzinę. Zaraz po wyjęciu

  • Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

    MAZURKI Z MASĄ POMARAŃCZOWĄ Zarobić ciasto kruche zwykłym sposobem, zrobić cienki mazurek i upiec w niezbyt gorącym piecu. Dwie pomarańcze i dwie cytryny obrać ze skórek, utrzeć na tarce, odrzucając pestki, wsypać 80 deka miałkiego cukru i ucierać z pomarańczami przez godzinę. Zaraz po wyjęciu

  • Re: A może wątek kulinarny XI

    MAZURKI Z MASĄ POMARAŃCZOWĄ Zarobić ciasto kruche zwykłym sposobem, zrobić cienki mazurek i upiec w niezbyt gorącym piecu. Dwie pomarańcze i dwie cytryny obrać ze skórek, utrzeć na tarce, odrzucając pestki, wsypać 80 deka miałkiego cukru i ucierać z pomarańczami przez godzinę. Zaraz po wyjęciu

  • Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

    MAZURKI Z MASĄ POMARAŃCZOWĄ Zarobić ciasto kruche zwykłym sposobem, zrobić cienki mazurek i upiec w niezbyt gorącym piecu. Dwie pomarańcze i dwie cytryny obrać ze skórek, utrzeć na tarce, odrzucając pestki, wsypać 80 deka miałkiego cukru i ucierać z pomarańczami przez godzinę. Zaraz po wyjęciu

  • Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

    maleńkie, płaskie placuszki na blasze, masłem deserowem posmarowanej, i przełożyć masą pomarańczową, którą przyrządza się w sposób następujący: 2 pomarańcze i 1 cytrynę obrać z wierzchniej skórki i oczyścić z pestek. Dodać 400 gr. cukru miałkiego i ucierać wraz z pomarańczami i cytryną wałkiem drewnianym

  • Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

    maleńkie, płaskie placuszki na blasze, masłem deserowem posmarowanej, i przełożyć masą pomarańczową, którą przyrządza się w sposób następujący: 2 pomarańcze i 1 cytrynę obrać z wierzchniej skórki i oczyścić z pestek. Dodać 400 gr. cukru miałkiego i ucierać wraz z pomarańczami i cytryną wałkiem drewnianym

  • Re: A może wątek kulinarny XI

    maleńkie, płaskie placuszki na blasze, masłem deserowem posmarowanej, i przełożyć masą pomarańczową, którą przyrządza się w sposób następujący: 2 pomarańcze i 1 cytrynę obrać z wierzchniej skórki i oczyścić z pestek. Dodać 400 gr. cukru miałkiego i ucierać wraz z pomarańczami i cytryną wałkiem drewnianym

  • Re: A może wątek kulinarny VII

    masło utrzyj na jednolitą masę. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą. Brytfannę posmaruj olejem, włóż mięso, zrumień, podlej bulionem. Piecz 70 minut w temperaturze 180 C. Po 30 minutach posmaruj masą pomarańczową. Pozostałe pomarańcze obierz. Jedną podziel na cząstki, z dwóch wyciśnij sok. Skórki pokrój w

Zobacz inne przepisy