Przepis na: Masa czekoladowa - ganache

Zgłoś błąd

Składniki( czekolada , śmietana ):

  • tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
  • pół szklanki kremówki

Przepis:

Masa czekoladowa - ganache
Pokruszyć czekoladę do miski. Kremówkę zagotować, gorącą zalać czekoladę. Zostawić na kilka minut, po czym dokładnie rozmieszać, aż cała czekolada się rozpuści.
Schłodzić w lodówce, mieszać co jakiś czas, aby nie stężała. Wyjąć i ubijać trzepaczką (rózgą), żeby zesztywniała - będzie się lepiej trzymać.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • tarta czekoladowa

    z masłem w palcach, aż powstanie góra krudzonki, dodaję żółtko i śmietane, szybko zagniatam ciasto. Foremkę do tart, wysmarowawszy masłem, wyklejam ciastem. Do pieca na 15min w 180st (az sie zarumieni) w tym czasie zabieram sie za mase: masa czekoladowa (ganache