Przepis na: Marmoladka-przecier z dyni i jabłek

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , dynia , dynia , jabłka ):

  • pół kg dyni obranej
  • pozbawionej pestek wraz z miękką otoczką
  • 1 kg jabłek
  • pół (lub więcej) szklanki cukru

Przepis:

Marmoladka-przecier z dyni i jabłek
Dynię pokrój na kawałeczki i włóż do rondla. Jabłka obierz i po usunięciu gniazd nasiennych rozdrobnij i dodaj do dyni. Duś dynię z jabłkami (i jeśli trzeba odrobiną wody), aż się wszystko rozgotuje. Dodaj cukier i bez przykrycia trzymaj na małym ogniu, by odparować płyn.
Wrzącą masę możesz wkładać do słoików i szybko je zakręcać albo zużyć marmoladkę na bieżąco.
Doskonale nadaje się do szarlotki lub jako farsz do naleśników. Można ją doprawić cynamonem, dodać rodzynki, orzechy.