Zobacz inne przepisy
Przepis na: Marmoladka-przecier z dyni i jabłek
Składniki( cukier ,dynia ,dynia ,jabłka ):
- pół kg dyni obranej
- pozbawionej pestek wraz z miękką otoczką
- 1 kg jabłek
- pół (lub więcej) szklanki cukru
Przepis:

Dynię pokrój na kawałeczki i włóż do rondla. Jabłka obierz i po usunięciu gniazd nasiennych rozdrobnij i dodaj do dyni. Duś dynię z jabłkami (i jeśli trzeba odrobiną wody), aż się wszystko rozgotuje. Dodaj cukier i bez przykrycia trzymaj na małym ogniu, by odparować płyn.
Wrzącą masę możesz wkładać do słoików i szybko je zakręcać albo zużyć marmoladkę na bieżąco.
Doskonale nadaje się do szarlotki lub jako farsz do naleśników. Można ją doprawić cynamonem, dodać rodzynki, orzechy.
Wrzącą masę możesz wkładać do słoików i szybko je zakręcać albo zużyć marmoladkę na bieżąco.
Doskonale nadaje się do szarlotki lub jako farsz do naleśników. Można ją doprawić cynamonem, dodać rodzynki, orzechy.