Przepis na: Makrobiotyczne gołąbki

Zgłoś błąd

Składniki( bulion , cebula , kapusta , kasza jęczmienna , keczup , oliwa , por , soczewica , tymianek ):

  • 4-6 dużych liści kapusty
  • pół szklanki zielonej soczewicy
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej
  • średni por
  • średnia cebula
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki keczupu bez konserwantów

Przepis:

Makrobiotyczne gołąbki
Liście kapusty wrzuć na minutę do wrzątku. Gdy ostygną, odetnij grube nerwy.
Soczewicę przepłucz, włóż do garnka, dolej półtorej szklanki zimnej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20-30 min. Odcedź. Przełóż do miseczki.
Cebulę obierz, umyj, drobno posiekaj. Umyj pora, odetnij końcówkę z korzonkami i liście. Pokrój w cienkie plasterki. Przesmaż na rozgrzanej oliwie cebulę i pora. Dołóż do soczewicy.
Kaszę przepłucz, wlej półtorej szklanki wrzątku, gotuj 20-25 min na małym ogniu pod przykryciem. Ugotowaną dodaj do pozostałych składników farszu. Wsyp tymianek. Całość porządnie wymieszaj.
Układaj farsz na liściach kapusty i zwijaj je w zgrabne pakieciki. Każdy obwiąż grubą nitką albo zepnij wykałaczkami. Układaj gołąbki w szerokim rondlu. Zalej bulionem. Na wierzch połóż keczup. Duś na małym ogniu przez 30-40 min (kapusta musi być całkiem miękka).

Zobacz inne przepisy