Zobacz inne przepisy
Przepis na: Makrobiotyczne gołąbki
Składniki( bulion ,cebula ,kapusta ,kasza jęczmienna ,keczup ,oliwa ,por ,soczewica ,tymianek ):
- 4-6 dużych liści kapusty
- pół szklanki zielonej soczewicy
- pół szklanki kaszy jęczmiennej
- średni por
- średnia cebula
- łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki oliwy
- szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżki keczupu bez konserwantów
Przepis:

Liście kapusty wrzuć na minutę do wrzątku. Gdy ostygną, odetnij grube nerwy.
Soczewicę przepłucz, włóż do garnka, dolej półtorej szklanki zimnej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20-30 min. Odcedź. Przełóż do miseczki.
Cebulę obierz, umyj, drobno posiekaj. Umyj pora, odetnij końcówkę z korzonkami i liście. Pokrój w cienkie plasterki. Przesmaż na rozgrzanej oliwie cebulę i pora. Dołóż do soczewicy.
Kaszę przepłucz, wlej półtorej szklanki wrzątku, gotuj 20-25 min na małym ogniu pod przykryciem. Ugotowaną dodaj do pozostałych składników farszu. Wsyp tymianek. Całość porządnie wymieszaj.
Układaj farsz na liściach kapusty i zwijaj je w zgrabne pakieciki. Każdy obwiąż grubą nitką albo zepnij wykałaczkami. Układaj gołąbki w szerokim rondlu. Zalej bulionem. Na wierzch połóż keczup. Duś na małym ogniu przez 30-40 min (kapusta musi być całkiem miękka).
Soczewicę przepłucz, włóż do garnka, dolej półtorej szklanki zimnej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20-30 min. Odcedź. Przełóż do miseczki.
Cebulę obierz, umyj, drobno posiekaj. Umyj pora, odetnij końcówkę z korzonkami i liście. Pokrój w cienkie plasterki. Przesmaż na rozgrzanej oliwie cebulę i pora. Dołóż do soczewicy.
Kaszę przepłucz, wlej półtorej szklanki wrzątku, gotuj 20-25 min na małym ogniu pod przykryciem. Ugotowaną dodaj do pozostałych składników farszu. Wsyp tymianek. Całość porządnie wymieszaj.
Układaj farsz na liściach kapusty i zwijaj je w zgrabne pakieciki. Każdy obwiąż grubą nitką albo zepnij wykałaczkami. Układaj gołąbki w szerokim rondlu. Zalej bulionem. Na wierzch połóż keczup. Duś na małym ogniu przez 30-40 min (kapusta musi być całkiem miękka).