Przepis na: Makaron z sosem szpinakowym
Zgłoś błąd
- 25 dag makaronu (spaghetti świderki wstążki)
- sól
sos szpinakowy:
- 25 dag świeżego szpinaku
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki parmezanu
- 2 duże ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
- łyżka śmietany lub jogurtu
do przybrania:
- 2 pomidory pokrojone w kosteczkę
Przepis:
Oczyszczony szpinak wrzuć do wysokiego naczynia, dodaj oliwę, parmezan, zmiażdżony czosnek i sól. Zmiksuj to na pastę (nie całkiem gładką), dodaj śmietanę lub jogurt. Wymieszaj lub ponownie zmiksuj. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, uważając, by nie był za miękki. Odcedź i albo przed podaniem wymieszaj go z sosem, albo nakładaj sos na makaron już na talerzach. Posyp pokrojonymi pomidorami.