Zobacz inne przepisy
Przepis na: Makaron z sosem bez gotowania
Sk³adniki( anchois ,bazylia ,czosnek ,makaron ,oliwa ,parmezan ,pieprz ,pomidory ,rukola ):
- gar¶æ rukoli
- gar¶æ ma³ych pomidorków
- kilka oliwek bez pestek
- kilka listków bazylii
- 5-6 filecików anchois
- 2 z±bki czosnku
- kruszony czarny pieprz
- pó³ szklanki oliwy extra
- vergine 30 g parmezanu
- 250 g w³oskiego makaronu
Przepis:
W misce wymieszaæ oliwê z pomidorkami przeciêtymi na pó³, oliwkami, porwanymi li¶æmi bazylii i rukoli.
Utrzeæ anchois z utartym wcze¶niej czosnkiem oraz czarnym pieprzem; dodaæ oliwê.
Ugotowaæ makaron al dente: zagotowaæ du¿o wody w du¿ym garnku, posoliæ wrz±tek, w³o¿yæ makaron i zamieszaæ. Musi mieæ du¿o miejsca, by siê nie skleja³. Aby sos dobrze przylega³ do klusek, nie dodajemy oliwy do gotowania, bo sta³yby siê ¶liskie. Po kilku minutach spróbowaæ, rozgryzaj±c.
Odcedziæ i gor±cy makaron z odrobin± wody z gotowania po³±czyæ z oliw± z dodatkami. Wymieszaæ. Podawaæ z parmezanem.
To danie jest ¶wietne w gor±ce dni. Udaje siê, gdy wszystkie sk³adniki s± wysokiej jako¶ci - pomidory s³odkie i pachn±ce, dobra oliwa, w³oski parmezan w kawa³ku, pieprz ¶wie¿o kruszony.
Utrzeæ anchois z utartym wcze¶niej czosnkiem oraz czarnym pieprzem; dodaæ oliwê.
Ugotowaæ makaron al dente: zagotowaæ du¿o wody w du¿ym garnku, posoliæ wrz±tek, w³o¿yæ makaron i zamieszaæ. Musi mieæ du¿o miejsca, by siê nie skleja³. Aby sos dobrze przylega³ do klusek, nie dodajemy oliwy do gotowania, bo sta³yby siê ¶liskie. Po kilku minutach spróbowaæ, rozgryzaj±c.
Odcedziæ i gor±cy makaron z odrobin± wody z gotowania po³±czyæ z oliw± z dodatkami. Wymieszaæ. Podawaæ z parmezanem.
To danie jest ¶wietne w gor±ce dni. Udaje siê, gdy wszystkie sk³adniki s± wysokiej jako¶ci - pomidory s³odkie i pachn±ce, dobra oliwa, w³oski parmezan w kawa³ku, pieprz ¶wie¿o kruszony.