Przepis na: Makaron z sosem bez gotowania

Zgłoś błąd

Składniki( anchois ,bazylia ,czosnek ,makaron ,oliwa ,parmezan ,pieprz ,pomidory ,rukola ):

  • garść rukoli
  • garść małych pomidorków
  • kilka oliwek bez pestek
  • kilka listków bazylii
  • 5-6 filecików anchois
  • 2 ząbki czosnku
  • kruszony czarny pieprz
  • pół szklanki oliwy extra
  • vergine 30 g parmezanu
  • 250 g włoskiego makaronu

Przepis:

Makaron z sosem bez gotowania
W misce wymieszać oliwę z pomidorkami przeciętymi na pół, oliwkami, porwanymi liśćmi bazylii i rukoli.
Utrzeć anchois z utartym wcześniej czosnkiem oraz czarnym pieprzem; dodać oliwę.
Ugotować makaron al dente: zagotować dużo wody w dużym garnku, posolić wrzątek, włożyć makaron i zamieszać. Musi mieć dużo miejsca, by się nie sklejał. Aby sos dobrze przylegał do klusek, nie dodajemy oliwy do gotowania, bo stałyby się śliskie. Po kilku minutach spróbować, rozgryzając.
Odcedzić i gorący makaron z odrobiną wody z gotowania połączyć z oliwą z dodatkami. Wymieszać. Podawać z parmezanem.
To danie jest świetne w gorące dni. Udaje się, gdy wszystkie składniki są wysokiej jakości - pomidory słodkie i pachnące, dobra oliwa, włoski parmezan w kawałku, pieprz świeżo kruszony.