Zobacz inne przepisy
Przepis na: Makaron z sosem bez gotowania
Składniki( anchois ,bazylia ,czosnek ,makaron ,oliwa ,parmezan ,pieprz ,pomidory ,rukola ):
- garść rukoli
- garść małych pomidorków
- kilka oliwek bez pestek
- kilka listków bazylii
- 5-6 filecików anchois
- 2 ząbki czosnku
- kruszony czarny pieprz
- pół szklanki oliwy extra
- vergine 30 g parmezanu
- 250 g włoskiego makaronu
Przepis:

W misce wymieszać oliwę z pomidorkami przeciętymi na pół, oliwkami, porwanymi liśćmi bazylii i rukoli.
Utrzeć anchois z utartym wcześniej czosnkiem oraz czarnym pieprzem; dodać oliwę.
Ugotować makaron al dente: zagotować dużo wody w dużym garnku, posolić wrzątek, włożyć makaron i zamieszać. Musi mieć dużo miejsca, by się nie sklejał. Aby sos dobrze przylegał do klusek, nie dodajemy oliwy do gotowania, bo stałyby się śliskie. Po kilku minutach spróbować, rozgryzając.
Odcedzić i gorący makaron z odrobiną wody z gotowania połączyć z oliwą z dodatkami. Wymieszać. Podawać z parmezanem.
To danie jest świetne w gorące dni. Udaje się, gdy wszystkie składniki są wysokiej jakości - pomidory słodkie i pachnące, dobra oliwa, włoski parmezan w kawałku, pieprz świeżo kruszony.
Utrzeć anchois z utartym wcześniej czosnkiem oraz czarnym pieprzem; dodać oliwę.
Ugotować makaron al dente: zagotować dużo wody w dużym garnku, posolić wrzątek, włożyć makaron i zamieszać. Musi mieć dużo miejsca, by się nie sklejał. Aby sos dobrze przylegał do klusek, nie dodajemy oliwy do gotowania, bo stałyby się śliskie. Po kilku minutach spróbować, rozgryzając.
Odcedzić i gorący makaron z odrobiną wody z gotowania połączyć z oliwą z dodatkami. Wymieszać. Podawać z parmezanem.
To danie jest świetne w gorące dni. Udaje się, gdy wszystkie składniki są wysokiej jakości - pomidory słodkie i pachnące, dobra oliwa, włoski parmezan w kawałku, pieprz świeżo kruszony.