Przepis na: Makaron z serem i warzywami
Zgłoś błąd
- 25 dag makaronu
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 20 dag utartego żółtego sera
- sól i pieprz
Przepis:
Makaron ugotuj i odsącz. W rondelku (może być ten po makaronie) podgrzej masło, a gdy się rozpuści, wymieszaj je z mąką. Następnie wlewaj stopniowo mleko i, wciąż mieszając, by nie utworzyły się grudki, zagotuj na małym ogniu. Gdy sos zgęstnieje wrzuć do niego ser, dodaj soli i pieprzu i innych ulubionych przypraw. Możesz dolać trochę keczupu. Wymieszaj sos z makaronem.
Podawaj z ugotowanymi warzywami, np. brokułami, kukurydzą, marchewką lub groszkiem (można je wymieszać z makaronem). Radzę też dodać cebulę - przedtem posiekać i zeszklić na patelni. Gotowe danie można posypać zieloną pietruszką.