Przepis na: Makaron z pesto pietruszkowym
Zgłoś błąd
- pół kg spaghetti (lub wstążek)
sos pesto:
- pęczek zielonej pietruszki
- 3/4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu
- 5 łyżek tartego parmezanu lub innego twardego ostrego sera
- 2 (lub więcej) ząbki czosnku
- sól
Przepis:
Wstaw wodę na makaron. Pietruszkę posiekaj. Makaron wrzuć do osolonego wrzątku, ugotuj, uważając, by się nie rozgotował (powinien pozostać jędrny). Odcedź. Wszystkie składniki (poza makaronem) zmiksuj za pomocą miksera ręcznego lub malaksera. Gorący makaron wymieszaj z zimnym sosem pesto.
Bardzo łatwą potrawą z makaronu, ogromnie lubianą przez dzieci, jest makaron wymieszany z rozgniecionymi owocami jagodowymi (mogą być z rozmrożonej mrożonki) - truskawkami, malinami, czarnymi jagodami - polany śmietanką lub jogurtem i posypany cukrem.