Przepis na: Makaron z pesto pietruszkowym

Zgłoś błąd

Składniki( czosnek , jogurt , makaron , makaron , natka pietruszki , oliwa , orzechy laskowe , parmezan , sól , śmietana ):

  • pół kg spaghetti (lub wstążek)
    sos pesto:
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 3/4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 5 łyżek tartego parmezanu lub innego twardego ostrego sera
  • 2 (lub więcej) ząbki czosnku
  • sól

Przepis:

Makaron z pesto pietruszkowym
Wstaw wodę na makaron. Pietruszkę posiekaj. Makaron wrzuć do osolonego wrzątku, ugotuj, uważając, by się nie rozgotował (powinien pozostać jędrny). Odcedź. Wszystkie składniki (poza makaronem) zmiksuj za pomocą miksera ręcznego lub malaksera. Gorący makaron wymieszaj z zimnym sosem pesto.
Bardzo łatwą potrawą z makaronu, ogromnie lubianą przez dzieci, jest makaron wymieszany z rozgniecionymi owocami jagodowymi (mogą być z rozmrożonej mrożonki) - truskawkami, malinami, czarnymi jagodami - polany śmietanką lub jogurtem i posypany cukrem.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Makaron z pesto pietruszkowym

    Proste, pyszne i ładnie wygląda. Uwielbiam czosnek, ale więcej niż 2 ząbki to ekstrawagancja. Ze wstążkami ciekawiej się prezentuje i smakuje, pod warunkiem, że nie jest to makaron za 1,20 zł. Oliwa też koniecznie dobrej jakości, bo w niej wszystko pływa.