Zobacz inne przepisy
Przepis na: Makaron z błękitnym serem pleśniowym
Składniki( makaron ,makaron ,olej ,ser pleśniowy ):
- ok. 20 dag błękitnego sera pleśniowego (np. rokpolu)
- olej do smażenia
- 25 dag makaronu (np. spaghetti
- wstążek)
Przepis:

Wstaw wodę na makaron. Na rozgrzaną patelnię wlej 1-2 łyżki oleju, wsyp rozdrobniony ser, pozostaw na małym ogniu. Wrzuć makaron do wrzątku. Uważaj, by się nie rozgotował. Odcedzony makaron i wymieszaj go na patelni z rozpuszczoną wcześniej masą serową. Podając potrawę, możesz posypać jej wierzch pokrojonymi na kawałeczki surowymi lub suszonymi pomidorami. Zamiast sera pleśniowego można użyć serka kremowego lub koziego, wtedy jednak (szczególnie w przypadku naturalnego serka kremowego) trzeba go na patelni doprawić solą oraz suszonymi bądź świeżymi ziołami, można też domieszać do gorącej masy rozbełtane jajko lub żółtko.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Makaron z błękitnym serem pleśniowym
fajny przepis, tylko że ja zamiast rokpolu dodaję taki ser President - Creme de Bleu, bo jest bardziej miękki - to takie połączenie sera pleśniowego i topionego :)
-
Makaron z błękitnym serem pleśniowym
Czy roczne dziecko, może jeść ser pleśniowy, w dodatku roztopiony. Wydaje mi się to bardzo cięzkostrawną potrawą i obciazajaca wątrobe małego człowieka