Przepis na: Makaron w sosie Mornay

Zgłoś błąd

Składniki( curry , kurczak , makaron , masło , mąka razowa , mleko , olej , pieprz , sól , sól , warzywa , ziemniaki , żółty ser ):

  • 25 dag makaronu
  • sól
    sos Mornay:
  • 3 łyżki masła lub oleju
  • 3 łyżki mąki (zwykłej razowej lub mieszanej)
  • półtorej szklanki mleka
  • 5 dag startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • curry lub inne ulubione przyprawy (niekoniecznie)
  • szynka
  • kawałeczki kurczaka
  • warzywa (niekoniecznie)

Przepis:

Makaron w sosie Mornay
Makaron ugotuj tak, by się nie pozlepiał, i odsącz. W rondelku podgrzej masło, a gdy się rozpuści, dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie stopniowo wlewaj do tej zasmażki zimne mleko i wciąż mieszając, by nie utworzyły się grudki, trzymaj na małym ogniu.
Gdy sos zgęstnieje i zacznie wrzeć, odstaw go z ognia. Mieszając, dodaj ser, posól i ewentualnie dodaj przyprawy. Możesz też dodać do sosu np. trochę keczupu. Sos wymieszaj z makaronem i podawaj. Dodatkowo, jeśli chcesz, dodaj: kawałeczki szynki, ugotowanego lub upieczonego kurczaka, ugotowane (ale nie rozgotowane!) warzywa, np. marchewkę, brokuły, kukurydzę, zielony groszek.
Gotowe danie możesz posypać zieloną pietruszką.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Makaron w sosie Mornay

    okropnie niedobre, fuj

  • Makaron w sosie mornay

    Ugotowane mięsko (może być np. kurczak z zupy) drobno kroimy, dodajemy słoiczek warzyw w zalewie (marchew+kukurydza+groszek) i ugotowany makaronik (świderki albo kokardki albo muszelki - jakiś taki grubszy). Wszystko zalewamy sosem mornay: dwie, trzy łyżki oleju + dwie łyżki mąki zasmażamy, za