Przepis na: Mak z łamańcami
Zgłoś błąd
- Ciasto na łamańce:
- 2 szklanki mąki krupczatki (lub zwykłej pszennej)
- 1/2 kostki masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki śmietany
masa makowa:
- szklanka maku
- 2 szklanki mleka
- pół szklanki miodu
- 10 dag rodzynków
- 10 dag migdałów
- pół laski wanilii (ew. esencja waniliowa)
- olej do natłuszczenia blachy i tarta bułka do jej posypania
Przepis:
Zagnieć ciasto z podanych składników, po czym włóż je na pół godziny do lodówki. Mak zalej wrzącym mlekiem i gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Dokładnie odcedź i przepuść przez maszynkę (2 lub 3 razy). Sparzone migdały obierz z łupin i pokrój w paski. Przepłukane rodzynki namocz, następnie osącz. Rozdrobnioną wanilię rozetrzyj (najłatwiej z małą ilością cukru).
Wymieszaj wszystkie składniki masy i wstaw do lodówki. Nagrzej piekarnik d0 180 st. C. Przygotuj blachę. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. o,5 cm. Pokrój je w wąskie prostokąty lub romby. Piecz, aż nabiorą złotego koloru.
Masę makową przed podaniem naszpikuj upieczonymi łamańcami.