Przepis na: Majowe ciasto z rabarbarem

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta , cukier , esencja waniliowa , jajka , masło , mąka , mąka ziemniaczana , olej , proszek do pieczenia , rabarbar ):

  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • kostka masła
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 60 dag rabarbaru
  • na blachę: olej i tarta bułka

Przepis:

Majowe ciasto z rabarbarem
Roztop masło i odstaw, aby ostygło. Utrzyj żółtka z cukrem, a białka ubij na sztywno. Do kogla-mogla domieszaj stopione masło. Dodaj esencję zapachową. Gdy masa będzie jednolita, powoli wsypuj obie mąki i proszek do pieczenia. Cały czas mieszaj, żeby nie było grudek. Delikatnie połącz z ubitą pianą. Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Blachę posmaruj olejem i wysyp tartą bułką (albo wyłóż pergaminem). Wlej ciasto do formy.
Rabarbar oczyść, odrzuć włókna, pokrój na kawałki długości około dwóch centymetrów. Na wierzchu ciasta ułóż ciasno kawałki rabarbaru. Piecz ok. 45 minut. Po upieczeniu możesz posypać ciasto cukrem pudrem.
Zamiast rabarbaru możesz użyć innych świeżych owoców sezonowych lub osączonych owoców z kompotu.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu