Zobacz inne przepisy
Przepis na: Łosoś znad zatoki
Składniki( banany ,cynamon ,cytryna ,czosnek ,kminek ,koncentrat pomidorowy ,limonka ,łosoś ,oliwa ,ziele angielskie ):
- 100 g filetu z łososia
- pół ząbka czosnku
- po szczypcie: mielonego ziela angielskiego
- cynamonu
- uprażonego i zmielonego kminku
- łyżka gęstego przecieru pomidorowego
- pół banana
- łyżeczka oliwy
- łyżka soku z limonki lub cytryny
Przepis:

Łososia umyj i osusz. Upewnij się, że nie ma w nim żadnych ości. W miseczce dokładnie zmieszaj oliwę, sok z limonki lub cytryny, przecier pomidorowy, zioła oraz wyciśnięty czosnek. Suto posmaruj rybę marynatą i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Ułóż filet na płacie folii aluminiowej, obłóż plasterkami banana i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Po ośmiu, dziesięciu minutach odkryj folię i opiekaj jeszcze przez minutę, dwie z każdej strony. Podawaj z kaszką kukurydzianą i brokułem, a gdy dziecko już dobrze gryzie, z surówką z papryki.