Przepis na: Łosoś pieczony w soli

Zgłoś błąd

Składniki( łosoś ,sól ):

  • ok. 1 kg wypatroszonego świeżego łososia z ogonem i głową
  • 1;5-2 kg soli (najlepiej grubej
  • używanej do kiszenia ogórków)

Przepis:

Łosoś pieczony w soli
Nagrzej piekarnik do 200° C. Przygotuj żaroodporne naczynie takiej wielkości, by ryba się w nim mieściła i nie dotykała jego ścianek. Jeśli chcesz, włóż do wnętrza ryby świeże lub suszone zioła (np. koper, natkę pietruszki, rozmaryn), cząstki cytryny, kawałeczek masła, choć i bez tych dodatków ryba będzie bardzo dobra. Dno żaroodpornego naczynia pokryj ok. 1,5 cm warstwą soli. Ułóż na niej rybę i obsyp ją solą, tak by nie było widać ani kawałka skóry. Teraz dobrze będzie lekko spryskać sól wodą. Piecz ok. 45 minut. Z soli utworzy się wokół ryby twarda skorupa, którą trzeba odłupać. Podawaj na gorąco lub zimno. Po wyjęciu ryby z solnej skorupy odrzuć skórę. Tak przyrządzona ryba jest soczysta, delikatna w smaku i o dziwo wcale nie za słona. Podawać ją możesz z sosem (np. czosnkowym lub chrzanowym - najłatwiej je przyrządzić na bazie jogurtu) lub po prostu z cytryną. W ten sam sposób możesz piec też inne morskie ryby.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Rio Calma (****) - Fuerteventura » Cost

    ktoś lubi byc "na haju" od rana. A jak nie to są też pyszne świeżo robione soki.Kolacje naprawdę super.Ogromny wybór wszystkiego i w zasadzie wszystko bardzo dobre.Ogromny wybór przystawek, zawsze są jakieś klasyczne hiszpańskie tapasy. Pyszny łosoś pieczony w soli, pyszna kaczka, kalmary

  • Re: hotel Rio Calma Costa Calma

    pieczony w soli, pyszna kaczka, kalmary krewetki. zawsze mnóstwo deserów, owoców i lodów. W hotelu jest też bardzo fajny kompleks basenowy. Jeden basen głębszy i dwa połączone ze sobą podgrzewane. Oprócz tego jest też zrobiona laguna z usypanym piaskiem. leżaki płatne 3 euro.Niestety hotel nie ma