Przepis na: Lody czekoladowe

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,esencja waniliowa ,kakao ,mleko ,śmietana ,woda ,żelatyna ):

  • łyżeczka żelatyny
  • 4 łyżki zimnej wody
  • szklanka mleka
  • szklanka cukru
  • 2-3 łyżki kakao
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 i 1/2 szklanki kremówki

Przepis:

Lody czekoladowe
Żelatynę namocz w wodzie. Zagotuj w rondelku mleko wymieszane z cukrem i kakao. Gdy cukier i kakao się rozpuszczą, połącz gorący płyn z żelatyną i esencją waniliową. Ostudź i odstaw w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki), by masa zaczęła tężeć. Śmietankę ubij na sztywno, po czym połącz delikatnie z czekoladowym płynem. Naczynie z lodową masą przykryj szczelnie folią i umieść w zamrażarce. Gdy masa częściowo się zamrozi, możesz domieszać do niej rodzynki, orzechy, pokruszone biszkopty, po czym ponownie wstawić ją do zamrażarki. Jeśli chcesz otrzymać w podobny sposób lody waniliowe, zamiast kakao użyj kawałeczka (ok. 2 cm) laseczki wanilii, który przetnij wzdłuż i gotuj w połowie szklanki mleka zmieszanej z połową szklanki cukru. Poza tym postępuj jak przy lodach czekoladowych.

Lody czekoladowe - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: A może wątek kulinarny XVIII

    Lody czekoladowe

  • Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

    Lody czekoladowe https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/PqrEFTEKFnfqVAIGX.jpg

  • Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

    Lody czekoladowe bez ubijania: Wymieszaj 1/2 szklanki niesłodzonego kakao w proszku ze słodzonym skondensowanym mlekiem wraz z wanilią i solą -- https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/UBZWRKMkOwbtiZZaBX.jpg

  • Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

    śmietankę. Jeszcze delikatnie wymieszaj bazę lodową i zamroź zgodnie ze wskazówkami producenta lodów ? około 1 1/2 do 2 godzin. Przechowuj lody w szczelnym plastikowym pojemniku z tyłu zamrażarki. Pomoże to zachować smak i konsystencję gotowych lodów. Lody czekoladowe można podawać prosto z maszyny do lodów

  • Re: ?Zielone czyli samo zdrowie?

    śmietankę. Jeszcze delikatnie wymieszaj bazę lodową i zamroź zgodnie ze wskazówkami producenta lodów ? około 1 1/2 do 2 godzin. Przechowuj lody w szczelnym plastikowym pojemniku z tyłu zamrażarki. Pomoże to zachować smak i konsystencję gotowych lodów. Lody czekoladowe można podawać prosto z maszyny do lodów

  • Re: Świąteczne przepisy kulinarne IV

    śmietankę. Jeszcze delikatnie wymieszaj bazę lodową i zamroź zgodnie ze wskazówkami producenta lodów ? około 1 1/2 do 2 godzin. Przechowuj lody w szczelnym plastikowym pojemniku z tyłu zamrażarki. Pomoże to zachować smak i konsystencję gotowych lodów. Lody czekoladowe można podawać prosto z maszyny do lodów

  • Re: Która nie lubi czegoś pysznego?

    Lody czekoladowe, cola.

  • Re: A może wątek kulinarny XV

    MLECZNY SZEJK ALA BOMBA CZEKOLADOWA 1 pkg. Herbatniki czekoladowe (ok. 190 g) 4 szt. Lody czekoladowe 750 ml Mleko 4 łyżki Picie kakao w proszku 4 łyżeczki Cukier puder Liście mięty (do dekoracji) Najpierw zmiel czekoladowe herbatniki na drobne okruchy. Wymieszaj zimne mleko z kakao

Zobacz inne przepisy