Zobacz inne przepisy
Przepis na: Leniwe pierogi ze szpinakiem
Składniki( gałka muszkatałowa ,jajka ,keczup ,masło ,mąka ,pieprz ,sól ,szpinak ,twaróg ):
- 50 dag szpinaku
- 25 dag twarogu
- pół szklanki mąki
- jajko
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- 5 dag masła lub keczup
Przepis:
Umyty szpinak gotuj przez kilka minut w małej ilości osolonej wody. Odcedź, odciśnij i drobno posiekaj. Szpinak, twaróg, mąkę, jajko i przyprawy wymieszaj dokładnie w misce - dalej postępuj jak ze zwykłymi leniwymi: zrób z ciasta wałeczki i je pokrój. Pierogi gotuj w posolonym wrzątku, a gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj polane stopionym masłem lub keczupem. Możesz je dodatkowo posypać tartym żółtym serem.