Przepis na: Lekkie ciasto czekoladowe

Zgłoś błąd

Składniki( cynamon ,czekolada ,esencja waniliowa ,jajka ,masło ,mąka ,proszek do pieczenia ,cukier ):

  • 10 dag gorzkiej czekolady (ew. kakao)
  • 8 dag masła
  • 5 jaj
  • 10 dag cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta proszku do pieczenia

Przepis:

Lekkie ciasto czekoladowe
Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Masło i czekoladę rozpuść w rondelku. Żeby nie przywarło, trzymaj na malutkim ogniu albo na parze (trzeba ustawić rondelek na garnku z gotującą się wodą). Rozbij jajka odzielając białka od żółtek. Białka ubij na sztywno. W sporej misce ucieraj żółtka z cukrem, cynamonem i esencją, aż masa zgęstnieje i zjaśnieje. Dolewaj powoli roztopioną czekoladę z masłem. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, dodaj łyżeczkę wody i - stopniowo - pianę z białek. Całość delikatnie wymieszaj. Wyłóż mieszaninę na blachę natłuszczoną olejem i posypaną tartą bułką. Piecz ok. godziny. (Możesz zrobić próbę patyczka - wetknij go w ciasto i sprawdź, czy po wyjęciu jest suchy.) Kiedy ciasto ostygnie, możesz je udekorować masą czekoladową i uświetnić dodatkiem bitej śmietany.

Zobacz inne przepisy