Przepis na: Legumina cytrynowa

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,cytryna ,esencja waniliowa ,kasza manna ,syrop malinowy ,truskawki ):

  • pół szklanki manny
  • 1-1/5 cytryny
  • 3-4 łyżki cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • syrop malinowy
  • truskawkowy (lub inny) do polania

Przepis:

Legumina cytrynowa
Ze sparzonej cytryny zetrzyj pół łyżeczki skórki. Zagotuj nieco ponad szklankę wody i wlej do tego wrzątku mannę rozprowadzoną w połówce szklanki wody, po czym mieszając (by nie potworzyły się grudki), doprowadź na małym ogniu do wrzenia. Mannę zdejmij z ognia, dodaj pozostałe (bez syropu) składniki i całość zmiksuj (albo ubij trzepaczką), aż się spieni. . Leguminę podawaj schłodzoną, polaną syropem.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: ?Owocowy raj - przepisy, informacje, porady?

    Legumina pomarańczowa. Sposób przyrządzania taki sam, jak leguminy cytrynowej. Dodatki: 3 całe jaja, sok z 3 dużych pomarańczy, 10 gr. = 7?8 listków żelatyny Dr. Oetkera, 70 gr. cukru, sok i skórka z y 2 cytryny

  • Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

    Legumina pomarańczowa. Sposób przyrządzania taki sam, jak leguminy cytrynowej. Dodatki: 3 całe jaja, sok z 3 dużych pomarańczy, 10 gr. = 7?8 listków żelatyny Dr. Oetkera, 70 gr. cukru, sok i skórka z y 2 cytryny

  • Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

    Legumina cytrynowa. 15 gr. = 7?8 listków żelatyny białej do potraw Dr. Oetkera opłukać i rozpuścić w % 1. gorącej wody. Dodać następnie sok z 2 cytryn, 150 gr. cukru, utartą skórkę z y 2 cytryny, 4 żółtka i ubijać aż zgęstnieje. Le gumina ta nie powinna być zbyt sztywna, gdyż w przeciwnym razie nie

  • Re: ?Owocowy raj - przepisy, informacje, porady?

    Legumina cytrynowa. 15 gr. = 7?8 listków żelatyny białej do potraw Dr. Oetkera opłukać i rozpuścić w % 1. gorącej wody. Dodać następnie sok z 2 cytryn, 150 gr. cukru, utartą skórkę z y 2 cytryny, 4 żółtka i ubijać aż zgęstnieje. Le gumina ta nie powinna być zbyt sztywna, gdyż w przeciwnym razie nie

  • Re: Legumina cytrynowa

    Bardzo lubimu leguminę i ja robię w ten sposób: 2 galaretki cytrynowe rozpuszczam w 0.5 l wody (gorącej oczywiści) ubijam śmietanę kremówkę duży kartonik min 0,4l - 30% (czasami 0,5l) + jedną Śnieżkę. Gdy galaretka jest zimna mieszam delikatnie z ubitą śmietaną, dodaję owoce i zostawiam do zas