Przepis na: Kuszące jabłka

Zgłoś błąd

Składniki( dżem , jabłka , jabłka , masło ):

  • kwaskowe jabłko
  • najlepiej antonówka
  • 2 łyżeczki dżemu malinowego domowej roboty
  • odrobina masła

Przepis:

Kuszące jabłka
Jabłko umyj, nie obieraj ze skórki! Przekrój pionowo na pół, wybierz gniazdo nasienne łyżeczką do melona.
W dziurki włóż po łyżeczce dżemu. Jabłka ułóż w naczyniu cienko wysmarowanym masłem.
Zapiekaj w temperaturze ok. 200°C do miękkości.Starszym dzieciom i dorosłym ten deser możesz podać w wersji z sosem. Zmiksuj dwa jajka z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i połową opakowania kwaśnej śmietany i zalej surowe jabłka sosem tak, żeby przykrywał dno 1,5-centymetrową warstwą. Zapiekaj ok. 15 minut.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy