Przepis na: Kurze skrzydełka z miodem i czosnkiem

Zgłoś błąd

Składniki( czosnek , imbir , kurczak , miód , olej , sos sojowy ):

  • pół kg kurzych skrzydełek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta sproszkowanego imbiru (albo łyżeczka świeżego drobno posiekanego)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki miodu
  • 1-2 ząbki czosnku

Przepis:

Kurze skrzydełka z miodem i czosnkiem
Skrzydełka podziel (w spojeniach stawowych) na 3 części. Końcówki odrzuć, pozostałe kawałki wymieszaj w misce z sosem sojowym i imbirem. Odstaw na co najmniej pół godziny. Na patelni rozgrzej olej i lekko obsmaż osączone mięso. Dolej resztę marynaty i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 10 minut. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. Gdy płyn wyparuje, dodaj miód i zmiażdżony czosnek. Kiedy tylko miód się rozpuści, wymieszaj wszystko dokładnie i zdejmij z ognia. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy