Zobacz inne przepisy
Przepis na: Kurze skrzydełka z miodem i czosnkiem
Składniki( czosnek ,imbir ,kurczak ,miód ,olej ,sos sojowy ):
- pół kg kurzych skrzydełek
- 3 łyżki sosu sojowego
- szczypta sproszkowanego imbiru (albo łyżeczka świeżego drobno posiekanego)
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki miodu
- 1-2 ząbki czosnku
Przepis:

Skrzydełka podziel (w spojeniach stawowych) na 3 części. Końcówki odrzuć, pozostałe kawałki wymieszaj w misce z sosem sojowym i imbirem. Odstaw na co najmniej pół godziny. Na patelni rozgrzej olej i lekko obsmaż osączone mięso. Dolej resztę marynaty i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 10 minut. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. Gdy płyn wyparuje, dodaj miód i zmiażdżony czosnek. Kiedy tylko miód się rozpuści, wymieszaj wszystko dokładnie i zdejmij z ognia. Podawaj na ciepło lub na zimno.