Zobacz inne przepisy
Przepis na: Kurczak z marchewką
Składniki( bulion ,czosnek ,kurczak ,marchewka ,olej ,rodzynki ,ryż ,sok jabłkowy ,sól ,woda ):
- jedna pierś kurczaka lub większy kawałek z kośćmi (ok. 35 dag)
- 20-25 dag marchwi
- ząbek czosnku (lub więcej)
- 1/2-1 łyżka curry
- 3/4 szklanki bulionu
- soku jabłkowego lub wody
- garść rodzynek (ok. 5 dag)
- sól
- olej do smażenia
Przepis:
Mięso oczyść ze skóry, błon i żyłek, podziel na niewielkie kawałki. Kości nie musisz usuwać, łatwiej odejdą po ugotowaniu. Kawałki kurczaka natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, posyp curry, posól. Możesz to zrobić kilka, a nawet kilkanaście godzin przed przyrządzaniem potrawy. Marchew oskrob, umyj i pokrój w kostkę (możesz posłużyć się mrożonką). Kawałki kurczaka wrzuć na rozgrzany olej i podduś, lekko mieszając. Wsyp marchew, zamieszaj. Wlej wodę (bulionu lub soku jabłkowego). Duś pod przykryciem, aż mięso i marchew zmiękną. W razie potrzeby dolej wody. Pod koniec dorzuć rodzynki, dopraw curry i czosnkiem, ew. dosól.