Zobacz inne przepisy
Przepis na: Kurczak z czereśniami
Składniki( bulion ,cebula ,cukier ,cynamon ,cytryna ,czereśnie ,goździki ,groszek ,olej ,olej ,pieprz ,sól ):
- kurczak
- 2 szalotki
- 25 dag czerwonych czereśni
- szklanka bulionu z kury
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oleju
- 4 zmiażdżone goździki
- łyżeczka cynamonu
- cukier
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przepis:

Kurczaka podziel na kawałki, czereśnie wydryluj, szalotkę posiekaj. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklij szalotkę, dodaj kurczaka i smaż przez kilka minut. Dodaj resztę składników (prócz czereśni) i duś całość na małym ogniu, pod przykryciem, przez kilkanaście minut. Dorzuć czereśnie, zagotuj. Wytworzony sos można zagęścić łyżką mąki rozprowadzonej małą ilością zimnej wody.