Przepis na: Kurczak w soku winogronowym

Zgłoś błąd

Składniki( kurczak , masło , natka pietruszki , olej , pieprz , sól , winogrona ):

  • kurczak albo 2 filety z kurzych piersi
  • 0-70 dag zielonych winogron
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (niekoniecznie)
  • sól i pieprz (najlepiej biały)

Przepis:

Kurczak w soku winogronowym
Mięso podziel na mniejsze kawałki, natrzyj solą i pieprzem. Wyciśnij (np. przez sito) sok z winogron. Kawałki kurczaka podsmaż lekko na rozgrzanym na patelni oleju. Dodaj masło i sok z winogron. Potrawę duś na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie. Jeśli płyn w tym czasie wyparuje, dodaj soku albo wody.

Zobacz inne przepisy