Przepis na: Kurczak egzotyczny
Zgłoś błąd
- 2 filety z kurzych piersi (ok. pół kg)
- 3/4 szklanki posiekanych suszonych moreli
- ćwierć szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 2 szklanki drobno pokrojonych pomidorów (bez skórki)
- pół szklanki posiekanej cebuli
- ćwierć szklanki syropu pomarańczowego
- 2 łyżki miodu
- kawałeczek papryczki chili suchej lub świeżej pozbawionej nasion i drobno posiekanej (lub szczypta przyprawy chili)
- 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru (lub łyżeczka imbiru mielonego)
- sól i pieprz
- kilka rozgniecionych ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki posiekanych migdałów (niekoniecznie)
Przepis:
Morele i rodzynki wrzuć do rondla i zalej gorącą wodą, żeby napęczniały. Po pięciu minutach odlej wodę, dodaj pomidory, cebulę, syrop, miód, chili, imbir sól, pieprz i część ziela angielskiego. Wymieszaj i duś na małym ogniu ok. 20 min. Filety posyp solą, pieprzem i resztą ziela angielskiego. Uduś na patelni w małej ilości oleju lub upiecz w piekarniku. Zawartość rondla wylej na mięso i całość jeszcze przez chwilę podgrzewaj (na patelni lub w piekarniku).
Gotowe danie można posypać posiekanymi migdałami.