Przepis na: Kurczak (lub ryba) z suszonymi śliwkami i migdałami

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , cynamon , imbir , kurczak , migdały , miód , olej , pieprz , ryba , sól , szafran , śliwki ):

  • kurczak lub słodkowodna wypatroszona ryba (bądź ich filety)
  • 2 cebule
  • pół szklanki oleju do smażenia
  • 25 dag suszonych śliwek
  • 5-10 dag posiekanych migdałów
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki szafranu
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • sól i pieprz

Przepis:

Kurczak (lub ryba) z suszonymi śliwkami i migdałami
Śliwki namocz w wodzie. Kurczaka (rybę) oczyść, pokrój na kawałki. Cebulę drobno posiekaj, po czym zeszklij w rondlu na oleju. Dorzuć kawałki kurczaka (ryby), przyprawy, kilka minut razem przesmażaj. Dolej szklankę wody (lub wody z sokiem jabłkowym), wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem tak długo, aż mięso będzie odchodzić od kości. Mięso wyjmij na talerz, kości (ości) usuń, a do sosu dodaj miód i śliwki. Zagotuj.
Potrawę podawaj posypaną zrumienionymi migdałami. Można też mięso umieścić w żaroodpornym naczyniu, polać sosem i zapiec. Podając, posypać migdałami.

Zobacz inne przepisy