Zobacz inne przepisy
Przepis na: Kurczak (lub ryba) w sosie orzechowym
Składniki( bulion ,czosnek ,jogurt ,kurczak ,masło ,mąka ,orzechy włoskie ,pieprz ,ryba ,sól ,śmietana ,woda ):
- kurczak lub słodkowodna wypatroszona ryba (bądź ich filety)
- 2 szklanki wywaru z warzyw lub wody
- 5 łyżek masła
- 5 łyżek mąki
- szklanka śmietany lub jogurtu
- półtorej szklanki zmielonych włoskich orzechów
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Przepis:

Kurczaka (rybę) oczyść, pokrój na kawałki. Zalej osolonymi wywarem lub wodą i duś pod przykryciem tak długo, aż mięso będzie odchodzić od kości (ości). Kości (ości) usuń, mięso umieść w salaterce, wywar ostudź. W rondlu rozpuść na małym ogniu masło, domieszaj mąkę, a gdy powstanie jednolita masa, wlej powoli, mieszając, by nie potworzyły się grudki, zimny wywar. W dalszym ciągu mieszając, sos podgrzewaj, aż się zagęści. Dodaj śmietanę, orzechy, czosnek, sól i pieprz. Sosem zalej mięso. Potrawę można jeść na ciepło lub na zimno.