Przepis na: Kurczak (lub ryba) w sosie orzechowym

Zgłoś błąd

Składniki( bulion , czosnek , jogurt , kurczak , masło , mąka , orzechy włoskie , pieprz , ryba , sól , śmietana , woda ):

  • kurczak lub słodkowodna wypatroszona ryba (bądź ich filety)
  • 2 szklanki wywaru z warzyw lub wody
  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek mąki
  • szklanka śmietany lub jogurtu
  • półtorej szklanki zmielonych włoskich orzechów
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Przepis:

Kurczak (lub ryba) w sosie orzechowym
Kurczaka (rybę) oczyść, pokrój na kawałki. Zalej osolonymi wywarem lub wodą i duś pod przykryciem tak długo, aż mięso będzie odchodzić od kości (ości). Kości (ości) usuń, mięso umieść w salaterce, wywar ostudź. W rondlu rozpuść na małym ogniu masło, domieszaj mąkę, a gdy powstanie jednolita masa, wlej powoli, mieszając, by nie potworzyły się grudki, zimny wywar. W dalszym ciągu mieszając, sos podgrzewaj, aż się zagęści. Dodaj śmietanę, orzechy, czosnek, sól i pieprz. Sosem zalej mięso. Potrawę można jeść na ciepło lub na zimno.

Zobacz inne przepisy