Przepis na: Kruszonka z jabłkami

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,gruszki ,jabłka ,jabłka ,masło ,mąka ,morele ):

  • 1 kg jabłek (lub jabłek i śliwek albo gruszek samych gruszek albo moreli)
  • szklanka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 10 dag masła

Przepis:

Kruszonka z jabłkami
Nagrzej piekarnik do 200 C. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, oczyść z gniazd nasiennych, potnij na plasterki, wymieszaj z połową cukru i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Dla podniesienia smaku możesz dodać rodzynek. Mąkę wymieszaj z resztą cukru, dodaj masło i wyrabiaj palcami, aż ciasto nabierze konsystencji grubej kaszki. Ciasto wyłóż na owoce. Piecz, aż się zrumieni (ok. pół godziny).
Podawaj na gorąco, świeżo po wyjęciu z pieca. Deser możesz uświetnić bitą śmietaną położoną na wierzch, już po upieczeniu.

Kruszonka z jabłkami - Zdjęcia

Zobacz inne przepisy