Przepis na: Kruszonka z jabłkami

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,gruszki ,jabłka ,jabłka ,masło ,mąka ,morele ):

  • 1 kg jabłek (lub jabłek i śliwek albo gruszek samych gruszek albo moreli)
  • szklanka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 10 dag masła

Przepis:

Kruszonka z jabłkami
Nagrzej piekarnik do 200 C. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, oczyść z gniazd nasiennych, potnij na plasterki, wymieszaj z połową cukru i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Dla podniesienia smaku możesz dodać rodzynek. Mąkę wymieszaj z resztą cukru, dodaj masło i wyrabiaj palcami, aż ciasto nabierze konsystencji grubej kaszki. Ciasto wyłóż na owoce. Piecz, aż się zrumieni (ok. pół godziny).
Podawaj na gorąco, świeżo po wyjęciu z pieca. Deser możesz uświetnić bitą śmietaną położoną na wierzch, już po upieczeniu.

Kruszonka z jabłkami - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Kruszonka z jabłkami

    tylko nie dawajcie masła "łatwo smarującego się"..

  • Kruszonka z jabłkami

    BARDZO DOBRE CIASTO PIEKŁAM JUŻ 3 RAZY .POLECAM WSZYSTKIM, MOJA RODZINKA CZYLI CÓRECZKA I MĄŻ WCINAJĄ TĄ KRUSZONKĘ JAK ŚWIERZE BUŁECZKI .POZDRAWIAM I DZIĘKUJE ZA PRZEPIS .

  • Kruszonka z jabłkami

    Uwielbiam kruszonke z jabłkami ale ja jabłka jak je juz zetre to polewam delikatnie sokiem z cytryny aby ciasto było bardziej kwaskowe i moim zdanie jest smaczniejsze!

  • Kruszonka z jabłkami

    Smaczne:-)

  • Kruszonka z jabłkami

    Bardzo samaczne! Polecam!!!

  • Kruszonka z jabłkami

    bardzo dobra kruszonka:)

  • kruszonka z jabłkami

    również wg atlasu, moim zdaniem bardzo dobra!=) z ta różnicą, że dodałam cynamon do masy jabłecznej i podpiekłam spód wcześniej. Składniki: - 1/2 kg mąki - 30 dag masła roślinnego - 15 dag cukru pudru - 2 torebki cukru waniliowego - 2 żółtka - 2-3 łyżki śmietany - 2 kg jabłek - 10 dag cu

  • Re: kruszonka z jabłkami

    Też robiłam było pycha...