Przepis na: Krupnik z kaszy jęczmiennej

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , jogurt , kasza jęczmienna , masło , mleko , sól , śmietana , włoszczyzna , woda , ziemniaki ):

  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej perłowej (niecałe pół szklanki)
  • pół szklanki mleka
  • 5 szklanek wody
  • 30 dag warzyw (marchew pietruszka seler por) czyli pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • posiekana zielenina
  • śmietana lub jogurt naturalny (niekoniecznie)

Przepis:

Krupnik z kaszy jęczmiennej
Wsyp kaszę do rondla, zalej wodą i mlekiem. Posól, zagotuj. Oczyść i pokrój na kawałeczki włoszczyznę i ziemniaki, dorzuć do kaszy. Gotuj, aż do zmięknięcia warzyw. Ewentualnie dopraw do smaku solą lub przyprawą warzywną. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozcieńcz ją wodą lub mlekiem. Przed podaniem dodaj masło, zieleninę i jeśli chcesz, śmietanę lub jogurt.
Kaszę jęczmienną można zastąpić jaglaną, którą przed gotowaniem trzeba dodatkowo sparzyć wrzątkiem, żeby nie była gorzkawa.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Co jest naszą narodową potrawą?

    Kilka zestawów obiadowych z rzeczonej Ćwierciakiewiczowej: 1. Rosół z kaszką pszenną na gęsto gotowaną Sztuka mięsa z sosem cebulowym Pulardy z masłem serdelowem Budyń czekoladowy 2. Krupnik z kaszą jęczmienną Pierogi z mięsem Zając z kapustą czerwoną Krem ponczowy 3

  • Re: co dziś zjecie na obiad?

    Zjadłam odrobinę casarecce z pomidorami, czekam na krupnik z kaszą jęczmienną i młodymi ziemniakami.

  • Re:bitki wolowe

    Inny smak ma krupnik z kaszy jęczmiennej,a inny z pęczaku,choć to jest ta sama kasza tylko rozdrobniona inaczej, chyba 4 gatunki. np,kasza krakowska,czy kasza perłowa.Ja wolę grubszą. Pia,a jak Ty kupujesz,że nie wiesz co kupujesz,nie ma napisu? Por niekoniecznie musi być zastąpi ją cebula

  • Re:bitki wolowe

    jaga_22 napisała: > Inny smak ma krupnik z kaszy jęczmiennej,a inny z pęczaku,choć to jest ta sama > kasza > tylko rozdrobniona inaczej, chyba 4 gatunki. > np,kasza krakowska,czy kasza perłowa.Ja wolę grubszą. > Pia,a jak Ty kupujesz,że nie wiesz co kupujesz,nie ma

  • Krupnik z kaszy jęczmiennej

    Czy my nie przesadzamy z tym wegetarianizmem? Krupnik od zawsze pamietam gotowany na wywarze miesnym (rosoł) ;). Ugotowalem ten wedlug przepisu :( lipa straszna przykro mi! Bez miesa to juz nie to niestety.

  • Krupnik z kaszy jęczmiennej

    Krupniku nie gotuje sie na wedzonce, po prostu taki jest przepis. Nikt przeciez nie zastanawia sie, czy klasyczna grochowke wojskowa gotuje sie na wedzonce czy nie, gotuje sie i juz, taki przepis. Natomiast czy ktos ugotuje go na wywarze z jarzyn czy na wodzie czy na kosciach lub mięsie, zal

  • Krupnik z kaszy jęczmiennej

    Nie ma lepszego krupnika niż ugotowanego na wędzonym boczku.Apózniej wziąść go na chlebek-miodzio mówię wam a w tym przepisie nie ma żadnego korpusika lub kosteczek więc z czego bedzie wywar-samego tłuszczu ?

  • Krupnik z kaszy jęczmiennej

    Jolu! Masz rację że na kościach. Ja gotóję na żeberkach lub ratkach. Ale kaszę płuczę w dużej ilości zimej wody " wielokrotnie zmieniam wodę aż woda przestaje być mętna, później zalewam ok. dwukrotną obietnością wody więcej niż kaszy i zostawiam na noc''. Następniego dnia gotuję oddzielnie mięso i w

Zobacz inne przepisy