Zobacz inne przepisy
Przepis na: Krupnik z kaszy jęczmiennej
Składniki( cebula ,jogurt ,kasza jęczmienna ,masło ,mleko ,sól ,śmietana ,włoszczyzna ,woda ,ziemniaki ):
- 6 łyżek kaszy jęczmiennej perłowej (niecałe pół szklanki)
- pół szklanki mleka
- 5 szklanek wody
- 30 dag warzyw (marchew pietruszka seler por) czyli pęczek włoszczyzny bez kapusty
- cebula
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- sól
- posiekana zielenina
- śmietana lub jogurt naturalny (niekoniecznie)
Przepis:
Kaszę jęczmienną można zastąpić jaglaną, którą przed gotowaniem trzeba dodatkowo sparzyć wrzątkiem, żeby nie była gorzkawa.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Kasza pęczak jako atrakcja wakacyjna dla dzie
) pęczaku nie lubi? > ej, piona, u mnie tez dzisiaj krupnik ;) z kaszą jęczmienną
-
Re: co dziś zjecie na obiad?
Zjadłam odrobinę casarecce z pomidorami, czekam na krupnik z kaszą jęczmienną i młodymi ziemniakami.
-
Re: Co jest naszą narodową potrawą?
Kilka zestawów obiadowych z rzeczonej Ćwierciakiewiczowej: 1. Rosół z kaszką pszenną na gęsto gotowaną Sztuka mięsa z sosem cebulowym Pulardy z masłem serdelowem Budyń czekoladowy 2. Krupnik z kaszą jęczmienną Pierogi z mięsem Zając z kapustą czerwoną Krem ponczowy 3
-
Krupnik z kaszy jęczmiennej
Czy my nie przesadzamy z tym wegetarianizmem? Krupnik od zawsze pamietam gotowany na wywarze miesnym (rosoł) ;). Ugotowalem ten wedlug przepisu :( lipa straszna przykro mi! Bez miesa to juz nie to niestety.
-
Krupnik z kaszy jęczmiennej
Krupniku nie gotuje sie na wedzonce, po prostu taki jest przepis. Nikt przeciez nie zastanawia sie, czy klasyczna grochowke wojskowa gotuje sie na wedzonce czy nie, gotuje sie i juz, taki przepis. Natomiast czy ktos ugotuje go na wywarze z jarzyn czy na wodzie czy na kosciach lub mięsie, zal
-
Krupnik z kaszy jęczmiennej
Nie ma lepszego krupnika niż ugotowanego na wędzonym boczku.Apózniej wziąść go na chlebek-miodzio mówię wam a w tym przepisie nie ma żadnego korpusika lub kosteczek więc z czego bedzie wywar-samego tłuszczu ?
-
Krupnik z kaszy jęczmiennej
Jolu! Masz rację że na kościach. Ja gotóję na żeberkach lub ratkach. Ale kaszę płuczę w dużej ilości zimej wody " wielokrotnie zmieniam wodę aż woda przestaje być mętna, później zalewam ok. dwukrotną obietnością wody więcej niż kaszy i zostawiam na noc''. Następniego dnia gotuję oddzielnie mięso i w
-
Krupnik z kaszy jęczmiennej
Ludzie, przeciez krupnik to byl gotowany na kosciach!!!