Przepis na: Krupnik

Zgłoś błąd

Składniki( cebula ,grzyby ,kasza jęczmienna ,listek laurowy ,marchewka ,masło ,mleko ,pietruszka ,por ,seler ,sól ,vegeta ,włoszczyzna ,ziemniaki ):

  • 30 dag warzyw (marchew pietruszka seler por) czyli pęczek włoszczyzny
  • cebula
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżki masła
  • listek laurowy
  • pół szklanki mleka
  • sól i vegeta
  • posiekana zielenina
  • dwa suszone grzybki (niekoniecznie)

Przepis:

Krupnik
Wsyp kaszę do rondla, wlej półtora litra zimnej wody i mleko. Posól, dodaj listek laurowy i zagotuj. Włoszczyznę i ziemniaki oczyść, opłucz, pokrój na kawałeczki, dorzuć do wody z kaszą. Gotuj, aż warzywa zmiękną, dopraw do smaku solą i vegetą. Przed podaniem dodaj masło, zieleninę i ewentualnie śmietanę.

Krupnik - Zdjęcia

Krupnik - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Dzięki, dziewczyny- krupnik

    Jajka w krupniku?

  • Re: Dzięki, dziewczyny- krupnik

    Masło do krupniku jeszcze rozumiem (choć lepiej dać łyżkę oleju), ale jajka?

  • Re: Dzięki, dziewczyny- krupnik

    Uff ? Bałam się, że profanujesz krupnik. -- fast women and slow horses will ruin your life

  • Re: Dzięki, dziewczyny- krupnik

    W jakim celu jajka do krupniku? -- Jak długo trwa minuta zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz.

  • Re: Dzięki, dziewczyny- krupnik

    Nie używam jajek do krupnik:) Nawiązałam do watku obok o biedzie w uk i reglamentowaniu jaj -- Myślę, że jakby Pudziana skonfrontować w klatce z Bruce Lee, to Pudzian by go jednak rozwalił. No bo jak nie martwego mistrza, to kogo?

  • Dzięki, dziewczyny- krupnik

    Zaczęłam jechac z Waszych przepisów. Krupnik na pierwszy strzał ( wysłałam całą rodzinę po jajka i masło, ukradłam trochę marchwi z pola obok, dostałam seler i pyry z Salvation Army :P) i zrobiłam. Tata zachwycony, bo.oyszne i na gęsto. Posypałam.koperkiem. Dawajcie swoje sprawdzone przepisy

  • Re: Dzięki, dziewczyny- krupnik

    Dopiszę się przy krupniku bo ja robię całkiem inaczej. Najlepiej dzień wcześniej namaczam kaszę Zupę zaczynam robić od podsmażenia na oliwie włoszczyzny i ziemniaków -pokrojone w słupki/kostkę/okrągło. Jak się podsmaży zalewam wodą , jak mam wrzucam związane zielsko ( liście selera i pietruszki

  • Re: Dzięki, dziewczyny- krupnik

    No to ty używasz i tobie potrzebne, ja nie używam, więc mnie zbędne. Roztrzepać jajko na tosta to wystarczający dla mnie zwykły widelec. Jak piekę, to używam miksera, jajko na kotleta weź Preston, zwykły widelec jest wystarczający. Nic niebgotuje z żadnymi zasmazkami, tylko te jedna rzecz. Mąkę z wo

Zobacz inne przepisy