Przepis na: Krupnik

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , grzyby , kasza jęczmienna , listek laurowy , marchewka , masło , mleko , pietruszka , por , seler , sól , vegeta , włoszczyzna , ziemniaki ):

  • 30 dag warzyw (marchew pietruszka seler por) czyli pęczek włoszczyzny
  • cebula
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżki masła
  • listek laurowy
  • pół szklanki mleka
  • sól i vegeta
  • posiekana zielenina
  • dwa suszone grzybki (niekoniecznie)

Przepis:

Krupnik
Wsyp kaszę do rondla, wlej półtora litra zimnej wody i mleko. Posól, dodaj listek laurowy i zagotuj. Włoszczyznę i ziemniaki oczyść, opłucz, pokrój na kawałeczki, dorzuć do wody z kaszą. Gotuj, aż warzywa zmiękną, dopraw do smaku solą i vegetą. Przed podaniem dodaj masło, zieleninę i ewentualnie śmietanę.

Krupnik - Zdjęcia

Krupnik - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy