Przepis na: Krupnik

Zgłoś błąd

Składniki( cebula ,grzyby ,kasza jęczmienna ,listek laurowy ,marchewka ,masło ,mleko ,pietruszka ,por ,seler ,sól ,vegeta ,włoszczyzna ,ziemniaki ):

  • 30 dag warzyw (marchew pietruszka seler por) czyli pęczek włoszczyzny
  • cebula
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżki masła
  • listek laurowy
  • pół szklanki mleka
  • sól i vegeta
  • posiekana zielenina
  • dwa suszone grzybki (niekoniecznie)

Przepis:

Krupnik
Wsyp kaszę do rondla, wlej półtora litra zimnej wody i mleko. Posól, dodaj listek laurowy i zagotuj. Włoszczyznę i ziemniaki oczyść, opłucz, pokrój na kawałeczki, dorzuć do wody z kaszą. Gotuj, aż warzywa zmiękną, dopraw do smaku solą i vegetą. Przed podaniem dodaj masło, zieleninę i ewentualnie śmietanę.

Krupnik - Zdjęcia

Krupnik - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re:zeberka glazurowane szfranem./krupnik

    zapomnialam dodac, ze na wywarze juz tez krupnik nagotowalam pyszny, bedzie pare porcji zupkowych z mieskiem,bo tez zostawilam ociupinke mieska dla okrasy.. -- * https://forum.gazeta.pl/forum/f,11086,Vistula.html Vistula * gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu

  • Re: A może by tak wątek kulinarny XIV

    Krupnik stanowi bardzo pożywną, ale też niskokaloryczną zupę. Wartość energetyczna krupniku zależy głównie od bulionu, na którym został przygotowany. Jeśli chcemy zmniejszyć kaloryczność, wybierzmy ten na wywarze warzywnym. Nieco bardziej treściwy to ten na mięsie drobiowym, zaś najwięcej kalorii

  • Re: A może by tak wątek kulinarny XIV

    Krupnik można albo kochać, albo nienawidzić. To jedna z najstarszych i tradycyjnych polskich zup. Ze względu na jeden z podstawowych składników, czyli kaszę, krupnik powinien zacząć częściej gościć na naszych stołach. Coraz bardziej odchodzi się od tradycyjnego przepisu na tę zupę, więc możemy ją

  • Re: A może by tak wątek kulinarny XIV

    Chociaż krupnik nie jest ulubioną zupą Polaków, to coraz częściej po nią sięgamy. Jest tania i banalnie łatwa w przygotowaniu, a gęsta, sycąca, a w okresie jesienno-zimowym skutecznie rozgrzewa. To także doskonałe źródło zdrowia, a przy tym jest niskokaloryczna. Niektórzy z nią nie przepadają, ale

  • Re: A może by tak wątek kulinarny XIV

    Ze względu na niską wartość kaloryczną krupnik zalecany jest osobom będącym na diecie, jednak osoby odchudzające się powinny przygotować go na wywarze warzywnym ? wtedy zredukowana jest liczba kalorii. Krupnik, ale ten przygotowywany na wywarze warzywnym (ewentualnie na chudym mięsie drobiowym

  • Re: A może by tak wątek kulinarny XIV

    Krupnik to staropolska zupa, która kiedyś była niezwykle popularna na terenach dzisiejszej Polski oraz Litwy. Jej nazwa wzięła się od podstawowego składnika używanego do jej przygotowania, czyli krupy (kaszy jęczmiennej). Ze względu na niski koszt produkcji oraz pożywność, krupnik gościł przede

  • Re: A może by tak wątek kulinarny XIV

    Dla jednych krupnik to prawdziwa zmora z dzieciństwa, kiedy to babcia na siłę wmuszała zupę, zazwyczaj niedoprawioną i pozbawioną wyrazistego smaku. Z kolei dla innych to potężna dawka zdrowia w płynnej postaci. Zupa ta ma tyle samo zwolenników, co i przeciwników. Dzisiaj krupnik nie jest tak

  • Re: kulinaria psychiatrycznie

    Ja planuję po raz pierwszy w życiu zrobić placki ziemniaczane. A dzisiaj ugotowałam pyszny krupnik z grzybami suszonymi.

Zobacz inne przepisy