Przepis na: Krupniczek mamy
Zgłoś błąd
- marchewka
- pietruszka
- ćwierć niedużego selera
- l kawałeczek pora
- ziemniak
- 2-3 łyżki ugotowanego i rozdrobnionego mięsa (drób
- cielęcina)
- 2 łyżki kaszy jęczmiennej
- liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- pół łyżeczki masła lub oliwy z oliwek
- szczypta soli
Przepis:
Kaszę wsyp do garnka, zalej ok. pół litra zimnej wody, dodaj sól, liść i ziele - zagotuj.
Warzywa dokładnie wyszoruj, obierz i drobno pokrój. Wrzuć do garnka na wrzącą wodę z kaszą. Gotuj do miękkości. Dodaj mięso, pół łyżeczki masla lub oliwy z oliwek.
Możesz zabielić krupniczek odrobiną rozpuszczonego w wodzie mleka modyfikowanego (odpowiedniego do wieku dziecka).