Przepis na: Kruche spiralki

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , proszek do pieczenia , esencja waniliowa , jajka , kakao , masło , mąka , olej ):

  • pół kostki masła
  • półtorej szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • jajko
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • olej do natłuszczenia blachy

Przepis:

Kruche spiralki
Masło przesiekaj z mąką, dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem kakao. Zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie połowy. Do jednej z nich, mieszając, dodaj kakao. Każdą z części rozwałkuj na prostokąt o jednym boku zdecydowanie dłuższym od drugiego. Oba prostokąty powinny być takie same. Ułóż jeden prostokąt na drugim, po czym zwiń je ciasno razem jak roladę. Włóż roladę na kilka godzin do lodówki. Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Przygotuj blachę. Roladę pokrój na cienkie (ok. 3 mm) plasterki. Ułóż je na blasze i piecz ok. 15 minut.

Zobacz inne przepisy